На Трифоновден митрополит Киприан служи в Желязната църква в Истанбул

STZAGORA.NET
*
IMG_3782IMG_3772В деня, в който църквата почита св. Трифон, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Божествена Св. Литургия в реновираната църква „Св. Стефан“ в Истанбул.

„Всичко, което е било актуално във времето на свети Трифон, не губи своята сила, своето значение и смисъл днес. И обстоятелствата на живота, външно изменяйки се, остават същите. Човек живее със своите страсти, грехове, слабости, и едновременно, на всеки човек, даже на най-грешния, му се подава помощ, благодат и сила, ако човек е способен да приеме това и желае да го приеме. Днес от християнина се изисква същото мъжество, търпение, сила на волята, но най-важното – доверие на Господа и приемането Му в своето сърце, за да противостои на съблазните в живота. Както по времето на Трифон се изисквали търпение, и воля, и сила на вярата, за да понесат физическите мъчения за Господа и Спасителя. И днес от нас се изисква вяра в Христа и верност към Господа. Да бъдеш християнин днес – това значи да бъдеш изповедник на вярата без видими физически усилия всеки ден. И в това изповедничество е големият подвиг. И ние трябва високо да носим това звание християнин, та примерът на християнския живот да бъде по-силен от съблазните. Та с това осъзнаване да ни се яви Божията сила, укрепяваща ни в нашия житейски път“ – обърна се в словото си владиката.

На службата присъстваха Великият архонт на Вселенската патриаршия Димитър Атанасов, генералният консул на Германия Гюорк Биргелем, генералният консул на Великобритания Джудит Слейдър, генералният консул на България Ангел Ангелов, заместник-консулите на Русия и Сърбия, консулите Димитър Тонев, Петър Арабаджиев, Тошко Томов, Николай Димитров, Марин Наков и председателят на Управителния съвет на фондация “Български православен храм Св. Стефан в Цариград” Васил Лязе.
IMG_3789IMG_3770
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн