Старозагорски ученици дискутираха опасностите в интернет

STZAGORA.NET
*
IMG_5034 (1)IMG_5055Онлайн тормозът и другите опасности, които крие интернет, обсъдиха участниците в първата лекция от съвместната инициатива “Безопасност на децата в Интернет” на Община Стара Загора и Районен съд Стара Загора. На нея присъстваха ученици, педагогически съветници, психолози, родители.

„Радвам се на това многолюдно присъствие на ученици в залата. Уверена съм, че темата е интересна за много хора, отдавна наболяла. Надявам се, че ще занесете нашите послания на родителите си, за да знаят как да ви предпазят от опасностите в интернет”, каза в началото на срещата зам.-кметът Иванка Сотирова.

Милена Колева, председател на Районен съд Стара Загора, разказа за инициативите свързани с обогатяване правната култура на подрастващите. „Работим с три старозагорски училища за безопасността във Фейсбук, интересът е изключително голям и това ни провокира да потърсим съдействието на Общината, за да могат повече ученици да участват в дискусиите”, обясни съдия Колева.

Презентация на тема „Опасностите в интернет”, представи Стефан Чертоянов, системен администратор в съда. Той обясни какво означават и как действат вирусите, онлайнторомозът, кражбата на самоличност и кражбата на лични данни, изнудването, проследяванто , фишинг атаките и детската порнография. Бе представено и филмче на

Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП), което разказва как се стига до изнудване във Фейсбук и до разпространяване на детска порнография. „Според статистиката всяко четвърто дете е било жертва на онлайн тормоз”, информира Чертоянов.

От лекцията стана ясно още, че жаждата за повече лайкове води до зависимост, както и че сърфиращите сами трябва да определят границата между реалния и виртуалния си свят. Присъстващите разбраха и кой ги пази в интернет-антивирусен софтуер, възможностите на социалните мрежи, институции и служби. Чертоянов посъветва учениците, когато се почувстват атакувани, особено и с изнудване, да ползват страницата на ГДБОП, където могат анонимно да разкажат проблема си.

Той обеща още да бъде направен специален имейл на интернет страницата на Районен съд и на Фейсбук страницата му, където могат да се изпращат въпроси и да се споделят проблеми.

Учениците, които бяха най-многолюдната част от участниците в дискусията, зададоха въпроси затова как се разпознава фалшив профил, как могат да определят кой е този, който търси приятелството им и др.

Доц. Емил Славов, родител и член на училищно настоятелство, попита защо социалните мрежи не позволяват създаването само на един профил, а можеш да си направиш колкото искаш. Той предложи още инициативата да влезе в училище чрез часовете на класа.

Стефан Чертоянов обясни, че идеята е за повече срещи с ученици и на по-специфични теми. Той поясни, че социалните мрежи си имат двои правила, но са партньор на правоохранителните органи.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн