Спасиха пациент с инфаркт на червата чрез инвазивна аспирация на тромб в Болница „Тракия“

STZAGORA.NET
*
Angiograf_DUX-WEBПациент с остри болки в корема беше спасен с неоперативна процедура в Инвазивния сектор на Болница „Тракия“. Мъжът от Стара Загора е на 63-годишна възраст и е постъпил в Спешно приемно отделение на болницата в тежко състояние, с опасност за живота. Лекарите установили, че пациентът е с инфаркт на червата поради голям тробм, който е запушил горната мезентерна артерия, чрез която се кръвоснабдява голяма част от тях.

Консултацията с хирурзи установява, че състоянието на мъжа не позволява тромбът да бъде изваден по хирургичен път. Случаят е поет от инвазивния екип на Отделението по кардиология, който решава да извади тромба по неоперативен път – чрез аспирация на съсирека със специализирана апаратура Indigo Penumbra. Лекарите проникват до тробма през артерия на лявата ръка и под ангиографски контрол успяват да го аспирират напълно. Веднага след процедурата пациентът получава пълно облекчение и болките изчезват. Изписан е след 2 дни в много добро състояние, а през февруари предстои контролен преглед.

„Това е изключително опасно състояние, което води до некроза на червата и е с много висока смъртност“ – коментира д-р Борисов. Причина за появата на тромба в случая се оказва една от най-честите сърдечни аритмии – предсърдно мъждене, от която мъжът е страдал в продължение на години, но не е провеждал предпазно лечение. „Подобна аритмия изисква стриктно профилактиране с антикоагуланти, каквото не е било правено. Случаят показва как подобно пренебрежително отношение към здравословен проблем може да коства живота на човек. За щастие успяхме да помогнем навреме“ – посочи д-р Борисов.

Болница „Тракия“ е едно от малкото здравни заведения в България, което разполага с аспирационната апаратура за премахване на тромби Indigo Penumbra. Статистиката сочи, че старозагорската болница е извършила най-много процедури с нея. „Това подобрява изключително много нашата ефективност. Имаме 100% успеваемост при този тип запушвания, а това не винаги е така с останалите методи“ – каза д-р Борисов. Най-много аспирации в болницата са правени за изваждане на тромби от съдове по долните крайници. Преди месеци е аспириран тромб от долна празна вена – това е вената, която носи цялата кръв от долната част на тялото и я вкарва в сърцето. Има и един случай на аспириране на тромб от сърдечна артерия.
На първата снимка: ангиограф DUX; на втората снимка: д-р Борисов и д-р Михалев; на третата снимка: д-р Борисов
Kardiologia-D-r-Borisov-i-D-r-Mihalev-WEB (1)D-r-Borislav-Borisov-6-WEB
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн