Само 3,1% е безработицата в община Стара Загора в края на 2017 г.

STZAGORA.NET
*
5465675236435671. 1. Безработица – състояние, равнище и динамика

По данни от административната статистика на Агенция по заетостта през месец декември равнището на безработица в област Стара Загора се запазва 5,0 при стойност на показателя за страната 7,1. Спрямо предходния месец равнището на безработица в страната нараства с 0,2 пункта. Този показател по области е както следва: с най-ниско ниво е София – град (2.1%, запазва се), на второ място остава Габрово (4.4%, нараства с 0.2%), и на трето място са Варна (5%, нараства с 0,5%) и Стара Загора (5.0, запазва се). С най-високо ниво на безработица все така е област Видин (16,4%, нараства с 0.2%), на второ място е Враца (14.0, запазва се) и Монтана (13.5%, нараства с 0,1%).

Равнището на безработица по общини в област Стара Загора е както следва: с най-ниско равнище на безработица е община Стара Загора – (3,1%, нараства с 0.2%), следвана от Казанлък (3.6, нараства с 0.1% ), а с най-високо – община Николаево (37,7, продължава да намалява с 5,6%), следвана от Братя Даскалови (34,1%, запазва се).

Регистрираните безработни в Дирекция „Бюро по труда” Стара Загора през месец декември нарастват със 120. Общият им брой достигна 2393. Равнището на безработица е 3,1 на сто, т.е. нараства спрямо предходния месец.

Със 100 лица намалява броят на новорегистрираните безработни (398 през декември, 498 през ноември). Интересен е фактът, че намалява броят на новорегистрираните, които го правят с цел търсене на работа – на 59 от 110 през предходния месец, останалите търсят различни права, които регистрацията като безработни осигурява. 28 са лицата, завърнали се от чужбина.

2. Динамика и структура на заетостта

В отчетния месец общият брой на обявените работни места е 239, от тях 239 са несубсидирани работни места, което е с 122 бр по-малко спрямо заявените през ноември. Броят на работните места по проекти, финансирани по ОП РЧР общо за месеца са 30 бр. , предходния са били 26. СРМ от частния сектор са 183, което е 77% от всички заявени, показателят нараства с 3%.
Безработните, постъпили на работа в отчетния месец са 215 бр, което е с 169 бр. по-малко от м. ноември. От тях 202 са започнали работа на несубсидирани работни места; по програми, финансирани от Държавния бюджет и по мерки няма започнали.; по схеми на ОП РЧР – 13 лица.

3. Изпълнение на активната политика по заетостта

Активната политика оказва влияние върху състоянието на пазара на труда и ограничава безработицата. Субсидираната заетост е важен инструмент за осигуряване на заетост на безработни от неравнопоставените групи на пазара на труда, които много трудно се реализират на първичния пазар. В резултат на провежданата активна политика, намалява средномесечният брой на регистрираните безработни в почти всички групи в неравностойно положение.
По програми за обучение и заетост през месец декември работят 67 безработни.
Национална програма „Асистенти на хора с увреждания” се реализира с цел предоставяне на грижи в семейна среда на хора с трайни увреждания или тежко болни самотни хора, чрез осигуряване на заетост за безработни с качества и опит като лични асистенти. В отчетния месец по програмата работят 18 безработни.
Съществуват и други програми, по които Бюрото по труда има сключени договори с работодатели и те успешно се изпълняват:

Програма „Мелпомена” осигурява заетост на безработни със специфични умения и опит в театралното и оперното изкуство. През месец декември по програмата работят 11 безработни.
Не отслабва интересът на работодателите към Националната програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания. Две са причините за неотслабващия им интерес: увеличаващ се брой на регистрираните безработни с трайни увреждания и финансиране със средства от държавния бюджет на разкритите за срок от 24 месеца работни места. През месец декември по програмата работят 23 безработни с трайно намалена работоспособност.
По национална програма „Активиране на неактивни лица” в дирекцията работят 1 психолог, 1 мениджър на случай и 1 младежки медиатор .
Национална програма „Помощ за пенсиониране” е предназначена за безработни, на които не достигат до 24 месеца възраст за придобиване право на пенсия по чл.68, ал.1 от Кодекса за социално осигуряване. През ноември по програмата работят 7 безработни.
Основна цел на Програмата за обучение и заетост на продължително безработни лица е повишаване пригодността за заетост на продължително безработните, чрез включването им в обучения за професионална квалификация и субсидирана заетост. В отчетния месец по програмата работят 4 безработни.

През годината успешно се реализираха съвместни проекти със социалните партньори. В плана за 2017 година по проект „Шанс за работа – 2017” съвместно с Конфедерацията на независимите синдикати в България, са предвидени обучения на 28 безработни и заетост до 3 месеца за 3 от успешно завършилите. Завърши обучението на 13 безработни по специалност „помощник възпитател” и на 15 безработни лица по специалност”озеленяване и цветарство”. В субсидирана заетост по проекта се включиха 3 безработни.
Проект „Стъпка напред ” съвместно с Асоциацията на индустриалния капитал, е насочен към активизиране и подобряване на пригодността за заетост на безработни младежи, продължително безработни над 50 години, безработни с ниска или не търсена на пазара на труда професионална квалификация. По проекта се реализираха обучения на 40 безработни и заетост до 3 месеца за 2 от успешно завършилите. Завърши обучението на 20 безработни по професия „Организация на обслужването в хотелиерството”, 20 по професия „Хотелиерство”. В стажуване по проекта се включиха 2 безработни.
Обученията в Българо германските центрове за професионално обучение в страната се осъществяват по две годишен план за обучение, одобрен от управителния съвет на държавното предприятие. Целта е предоставяне на качествено обучение на регистрирани безработни от групите в неравностойно положение на пазара на труда. През 2017 година в обучения за професионална квалификация се включиха 206 безработни.

По мерки за заетост в отчетния месец работят 37 безработни. Насърчителните мерки за заетост са насочени към работодатели, които разкриват работни места и наемат на тях безработни от застрашените целеви групи на пазара на труда.

• чл.36, ал.1 от Закона за насърчаване на заетостта осигурява заетост на младежи до 29 години. През месец декември по мярката работят 16 безработни младежи.
• чл.50 от Закона за насърчаване на заетостта е за първите пет разкрити места от работодатели – микро предприятия. В отчетния месец по мярката работят 9 безработни.
• чл.51,ал.1 от Закона за насърчаване на заетостта е за безработни лица с непрекъснато поддържана регистрация не по-малко от 6 месеца или безработни лица до 24-годишна възраст, или безработни лица с основно и по-ниско образование, или безработни лица на възраст над 50 години. В отчетния месец по мярката работят 2 безработни.
• чл.51,ал.2 от Закона за насърчаване на заетостта е за безработни лица с трайни увреждания. В отчетния месец по мярката работят 4 безработни.
• чл.55а от Закона за насърчаване на заетостта е за безработни над 50 годишна възраст. В отчетния месец по мярката работят5 безработни.

4. Реализация на схеми по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”

1. Схема BGО5М90PO01-1.2014.001 – проект „Младежка заетост” осигурява възможност на работодателите да наемат младежи в две направления: стажуване и обучение по време на работа.Включените в заетост безработни младежи през 2017г.-21.
2. Схема BGО5М90PO01-1-005-0001 проект „Обучения и заетост за младите хора” се реализира с цел обучение с ваучери и включване на безработни младежи до 29 годишна възраст в заетост. За През 2017г. включените в заетост безработни младежи -63.
3. Схема BGО5М90PO01-1.010 проект „Обучения и заетост” се реализира с цел обучение и включване в заетост на продължително безработни, лица с основно или по-ниско образование, безработни на възраст над 54 години. Включените в заетост през годината – 50 лица.
4.BGО5М9OPО01-1.016 „Ваучери за заети лица”. Приети заявления 968 ,от които 558 на хартиен носител и 428 електронни заявления.Одобрени заявления 836.Издадени ваучери към 31.12.2017г. са 533.
5. Проект BGО5М9OPО01-1.024-001 „Родители в заетост”. В ДБТ – Стара Загора подадените заявления от родители са 33, от кандидат – детегледачи – 46.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн