Окръжна прокуратура – Стара Загора внесе обвинителен акт за документна измама в особено големи размери

STZAGORA.NET
*
_Temida-2 NK-NPKНа 30.01.2018 г. Окръжна прокуратура – Стара Загора внесе обвинителен акт в Окръжен съд – Стара Загора, с който на съд е предадена обвиняемата Петя Л.

В периода от 5.08.2015 г. до 16.03.2016 г. в Стара Загора и Варна, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински документи – 55 договора за потребителски кредит, сключени между кредитна институция със седалище във Варна и кредитополучателите – физически лица, Петя Л. е получила без правно основание чуждо движимо имущество – отпуснатите по потребителските кредити (сключени без знанието на лицата, чиито данни са използвани) парични средства в размер от 118 700 лв. – собственост на кредитна институция със седалище във Варна, които са й били преведени по 13 банкови сметки – нейни и на управлявани от нея дружества, открити в клонове на 11 банки в Стара Загора, с намерение да ги присвои, като полученото имущество е в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл.212 ал.5 вр.с чл.212 ал.1 вр. с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 4.08.2015 г. обвиняемата Петя Л. е започнала работа на длъжността мобилен кредитен консултант в дружеството във Варна, за област Стара Загора, и незабавно на 5.08.2015 г. е сключила първия договор за отпускане на потребителски кредит без знанието на лицето, чиито данни са били използвани. Впоследствие са били сключени още 54 договора за отпускане на потребителски кредит без знанието на лицата, сочени като кредитополучатели, като последният е бил сключен на 16.03.2016 г.

Обвиняемата Петя Л. е сключила общо 55 договора за потребителски кредити, като за тях създала и използвала неистински документи – договори за потребителски кредит, ведно с приложенията им: Искане за потребителски кредит, Погасителен план и Удостоверения за банкови сметки на клиентите, в които подписите на кредитополучателите не са били техни. В удостоверенията за банкови сметки на клиентите-кредитополучатели вписвала номерата на 13 нейни банкови сметки, а не на клиентите. При комплектоване на преписките за отпускане на кредити били използвани фотокопия от лични карти на кредитополучателите. Тези фотокопията от личните карти са били набавяни от обвиняемата чрез обяви за работа в нейна фирма, лични контакти с неустановени по делото брокери от други фирми за бързи кредити или при провеждане на интервюта с кандидати, желаещи да получат кредит.

Така изготвените и подписани документи изпращала към офиса на дружеството във Варна за одобрение на искания кредит. Вписаните клиенти кредитополучатели не са знаели, че са одобрени за поисканите от тях суми.

Обвиняемата Петя Л. разполагала с получените парични средства, като с една част от получените и усвоени от нея кредити е внасяла суми за погасяване на получените в по-ранен етап кредити, а с другите се е разпореждала в личен интерес.

Общо внесените вноски (върнати суми) по 55-те кредита са в размер на 38 468 лева. За това престъпление се предвижда наказание „Лишаване от свобода” от 10 до 20 години. Предстои насрочване на съдебно заседание в Окръжен съд – Стара Загора.

Пресцентър на Апелативна прокуратура – Пловдив
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн