Общинският съвет прие Бюджет 2018, дари бившия ресторант “Аязмото” на Старозагорската митрополия

STZAGORA.NET
*
IMG_5009 1На проведената днес първа за 2018 година сесия на Общинския съвет в Стара Загора старейшините подкрепиха две ключови предложения на кмета на общината Живко Тодоров – за съдбата на имота на бившия ресторант в парк „Аязмото“ и параметрите на Бюджет 2018.

С 45 гласа „За“ и два „Въздържал се“ те приеха с няколко допълнителни условия искането на Старозагорската митрополия да получат в дарение сградата на бившия ресторант в парк „Митрополит Методий Кусев” (Аязмото), за да бъде изграден Музей на митрополитите, с историческа и природонаучна част към него. Поради ангажираността на Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан като говорител на Св.Синод, от негово име то беше представено в залата от секретаря на Старозагорската митрополия отец Михаил Михайлов. В него се казва, че „не някакво друго решение, а именно възстановяването на историческата правда е най-правилният подход за разрешаване на казуса със сградата на бившата митрополия на “Аязмото“. „Кога, ако не в навечерието на 180-годишнината от рождението на дядо Методий, ние сме длъжни да покажем, че сме признателни към него и да устроим музей на старозагорските митрополити, сред които пръв е той, за да свидетелства пред поколенията за приноса им за града и обществеността“, пише още в обръщението, което беше аргументирано с каноните на Св. Източна православна църква.

Преди това съветниците чуха заявеното изказване на Милка Колдамова, на която председателят на ОбС Таньо Брайков отне думата, като подчерта, че няма да допусне богохулство в залата.
„При цялото ми уважение, аз по-скандално изказване не съм чувал някога да е правено от тази трибуна. Това е обидно за всички българи. Не може църквата, за която хиляди българи са загубили живота си, и която е била единственото обединяващо звено по време на 5-вековното ни робство, да бъде обвинявана в такива неща. Това е скандално! Не желая да чувам никога повече от тази трибуна повече подобни изказвания, защото мисля, че това, което току-що се случи, е обидно за всеки българин. Призовавам всички общински съветници да се разграничат от това, което чухме, иначе сме безродници!“, заяви кметът Живко Тодоров.

По предложение на общинския съветник Димо Димитров, в решението на Общинския съвет и в бъдещия договор ще залегне условието в тримесечен срок, считано от 31.01, да се изготви и внесе в администрацията идеен проект за преустройството, имотът да бъде за обществено ползване, да има църковен музей с природно-научна част, свързана с флората, фауната и историята на парка, както и срокът за изпълнение на целия проект да е 10 години, а при неизпълнение на някое от тези условия, имотът да бъде върнат обратно на собственика – Община Стара Загора.

На днешното заседание съветниците приеха и параметрите на Бюджет 2018, който е в рамките на 108 млн. лв. „Бюджетът не предвижда увеличаване на местните данъци и такси, които остават същите за шеста година. Постига стабилност чрез консервативен подход и много активно привличане на европейски средства за подобряване на жизнената среда. Предвидени са 47 млн.лв. за образование, инвестиционната програма е в рамките на 5, 5 млн.лв., с акцент върху културата – ще бъдат обновени знакови обекти“, съобщи председателят на Постоянната комисия по финанси Диян Димитров.

При представянето на предложението кметът Тодоров благодари на екипа, който го е подготвил, като подчерта, че един бюджет не може да бъде перфектен. „Стара Загора като град генерира значителни приходи в националния бюджет, но това не се отразява върху отпусканите централно средства. Местните данъци са на същото ниво като през 2012 г., а от друга страна работната заплата е нараснала“, каза той. Тодоров сподели, че при срещите си с хората, не го питат за таксите в детските заведения, а за подобряване на инфраструктурата. „Това е възможен, реален бюджет, който запазва финансовата дисциплина. Запазваме и местните данъци и такси като същевременно правим крачка напред“, каза още градоначалникът. По повод исканията на групата на БСП той заяви, че винаги е готов за градивни предложения и изрази готовност за корекции в бюджета през годината при добри финансови резултати.

IMG_5014 (1)IMG_5011 (1)
IMG_5004 (1)IMG_5026
#vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн