Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов: БСП и президентът не успяват да гледат в перспектива и да предложат решение на проблемите

STZAGORA.NET
*
P1380645„Вотът на недоверие и отчетът на президента Румен Радев са двете ключови събития от началото на годината. Вотът бе вял и закъснял, като дебатът слезе на махленско ниво. За президента пък Народното събрание или е “нотариат”, или е пълно с „беквокалисти”. Но с подхвърляне на обиди не се работи. Не можем да си го позволим. Президентът не успя да оползотвори високия си рейтинг от 2017 г. Какво промени той през първата година на своето президентство? Очерта се като репер от същата величина, от която беше НДСВ с думите на Сакскобурготски “Очаквайте, аз ще променя!” Ако и тази година Румен Радев не неправи нещо визионерско, с което да постави президентската институция като водеща, той ще пропилее надеждите, свързани с него.”

Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов по време на пресконференция в Казанлък, в която участваха още народният представител от ГЕРБ Борис Кърчев и кметът на града Галина Стоянова.

Емил Христов бе категоричен, че основната тема на опозицията за вота на недоверие – корупцията, не е причина, а следствие от разминаването на очакванията на гражданите и работата на институциите през последните 30 г. Невъзможността на левицата да идентифицира проблема с корупцията и откъде идва тя, е големият проблем на БСП. „Че има проблеми, това никой от управляващите, включително и правителството, не го отрича. Точно затова трябва да се върнем назад и да коментираме генезиса на корупцията. Една партия като БСП трябва да има визия и за работата на институциите, а от действията им става ясно, че това не е така. Например болната тема за здравеопазването – трябва да направим така, че тази система да заработи правилно“ – подчерта зам.-председателят на НС.

Емил Христов не спести критиката си и към президента и по друга линия, като напомни, че в новогодишното си обръщение Румен Радев заяви, че през 2018 г. българската демокрация ще бъде в изпитание. „Какво очаква да се случи – военен преврат или нещо друго лошо? Ако има такива сведения, нека да ги каже публично, а не да прави намеци“ – призова Емил Христов. „В парламента очакваме диалог с президентската институция, но до момента виждаме как БСП и президентът не успяват да гледат в перспектива и да предложат решение на проблемите“, категоричен бе зам.-председателят на НС.

Относно въпроса с Истанбулската конвенция народният представител Борис Кърчев посочи, че насилието срещу жените в нашето общество съществува и, че никъде в конвенцията не става дума за трети пол. „Изтеглихме документа, за да се проведе широко обществено обсъждане и да се разсеят всички съмнения. Нека конвенцията да се прочете от повече хора“, призова депутатът. Емил Христов допълни, че ако след обсъждането мнението на хората е да не приемем конвенцията, това трябва да стане с мисъл за запазване на националния авторитет и във възможно най-добрия за България вариант, защото за страната ни ще има международни последствия.

Според Борис Кърчев най-важната тема, свързана с Европредседателството на България, е тази за приобщаването на Западните Балкани, за да могат всички българи, разпръснати на различни места в тази обширна територия, да бъдат приобщени под флага на Европейския съюз.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова засегна темите за бюджета на общината за 2018 г. и за стабилността и бъдещето на общинската болница. „Бюджетът ни е реалистичен, а предложението на групата общински съветници от БСП за завишаване на разходната част на бюджета с близо половин милион лева води до две неприемливи хипотези. Първата е за покриване на предложените от тях завишени харчове да увеличим местните данъци и такси на казанлъчани – нещо, срещу което ръководството на общината е категорично против. Втората е да предложим на ОбС един кух бюджет, нереалистичен и неизпълним. Кухите бюджети, които са залагани преди години, са довели до това общината да има 6 млн. лв. задължения. Ние не можем да допуснем нито едното, нито другото“ – заяви Галина Стоянова.

Според нея е важно да бъде продължен дебатът за общинските болници, за усилията, които полагат не само общините, но и държавата. „Ние се грижим за МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ като добри стопани. През последните години са закупени над 70 нови медицински апарата, въведени са мерки за енергийна ефективност, реновирани са операционните системи, подменен е транспортният парк – реамобили и линейки, монтирани са нови асансьори, задълженията са намалени. Необходимо е обаче и държавата да подпомага тези здравни заведения, особено когато те обслужват и съседните общини – 100 хиляди души в нашия случай – не само от Казанлък, но и от Гурково, Николаево, Мъглиж и Павел баня. За нас общинската болница е изключително важен приоритет и ще продължим да я подкрепяме” – подчерта Галина Стоянова.
#vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн