17 инициативи отчете Клубът на работодателя в Стара Загора за 2017 година

STZAGORA.NET
*
Арх. Банко Банов е новият председател на Клуба на работодателя

“Мениджър на 2017 година” стана Митко Йорданов – “Кремък” ЕОД
*
DSC_0567На 26 януари в комплекс „Зеленият хълм” се проведе годишното отчетно-изборно общо събрание на СНЦ „Клуб на работодателя – Стара Загора”. Постигнатото през 2017 г. бе отчетено от председателя на клуба Димитър Гайдаров  (на снимката – вдясно).

За нов председател Управителният съвет на Клуба на работодателя издигна кандидатурата на арх. Банко Банов, управител на Архитектно бюро „Авангард” (на снимката – вляво). Чрез гласуване той бе единодушно избран. Арх. Банов заяви, че се ангажира да продължи инициативите на предишното ръководство, с акцент върху осигуряването на квалифицирана работна ръка за бизнеса на Стара Загора и привличането на нови инвестиции в региона. За членове на Управетилния съвет бяха избрани Димитър Гайдаров (“Невен-ЗИГ Солар” ООД), Димитър Янков (“Теком” АД), Стефан Шоселов (“Новотехпром” ООД), Петър Ангелов (изпълнителен директор на “Стандард профил България” ЕАД), доц. Борислав Попов (“Център за кандидатстуденска подготовка и информация” ЕООД), Мария Бойчева (Частна детска градина и занималня „Пламъче“) и Пламен Михалев (“Лесо Инвест” ООД).

Раздадени бяха и традиционните награди на Клуба на работодателя. Приза “Мениджър на 2017 година” спечели Митко Йорданов (“Кремък” ЕООД; на снимката – втори отляво). За “Фирма с принос съм образованието за 2017 година” категорично бе избран доц. Борислав Попов (“Център за кандидатстуденска подготовка и информация” ЕООД; на снимката – втори отдясно). Наградите за “Фирма с най-добри социални придобивки за 2017 г.” и „Фирма с най-добра иновация за 2017 г.” отидоха при “Стандард профил България” ЕАД. Наградата бе връчена на Петър Ангелов – изпълнителен директор на фирмата (на снимката – в средата).

В началото на февруари бе проведена работна среща с община Стара Загора, в която участваха кметът Живко Тодоров и председателят на общинския съвет по това време Емил Христов. На нея бе обсъдена инициативата на клуба за ангажирането на международната анализаторска компания “Индъстри Уоч” за обособяването на територията на Стара Загора на икономическа зона, подобна на „Икономическа зона Тракия”. След срещата бе сключен договор между Общината и “Индъстри Уоч”, като бе възложено икономическо проучване на региона, съвместно с бизнеса, а впоследствие и изготвяне на инвестиционна брошура за Стара Загора, акцентираща върху основните предимства на града и общината.

В края на януари на месечната среща на клуба водеща тема бе „Квалифицирана работна ръка за бизнеса на Стара Загора”. Специални гости бяха Областният управител по това време проф. Веска Шошева, ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин, Жулиета Върлякова, и.д. директор на Бюрото по труда и Татяна Димитрова, началник на РУО.

През март клубът инициира среща на водачите на изборните листи на ГЕРБ, БСП и “Нова република” с работодателите в града за обсъждане на актуални въпроси, свързани с развитието на региона. Бъдещите депутати декларираха готовността за съвместна работа със старозагорския бизнес. В края на същия месец председателят на клуба участва в откриването на Национална кандидатстудентска борса на висшите училища в България, на която отправи призив бъдещите специалисти да се завърнат в родния град след завършване на висшето си образование, за да работят в модерните местни предприятия.

През април се състоя фокус-група на тема „Професионална реализация на младите хора“ с участието на Димитър Гайдаров. Много от присъствалите абитуриенти се вслушаха в съветите на бизнеса и започнаха работа още същото лято във фирми от Стара Загора. През същия месец Димитър Гайдаров взе участие и в Петата областна панорама на професиовалното образование и кариерното развитие.

На срещата през май акцентът бе дуалното обучение на кадри в Германия, Австрия и Швейцария. Специалният гост на срещата Мария Жекова, управител на фирма “Ате Пласт” ООД, сподели наблюденията си като участник в делегация в Швейцария, посетила сходна по размери на Стара Загора област. Наличието на една единствена политехническа гимназия там, предлагаща обучение в повече от 30 специалности, изрично съгласувани с местния бизнес, послужи за пример на работещ модел за създаване на кадри. Съвместно с Община Стара Загора и Регионалното управление на образованието, Клубът на работодателя съдейства за обединяването на техникумите по механотехника, електротехника и електроника в Стара Загора в общ Технически кампус с прилежащ към него Професионален център за квалификация, в който ще се обучават специалисти в нови и модерни специалности, търсени от бизнеса в региона.

През юни специален гост на месечната сбирка на Клуба на работодателя бе икономистът Владимир Каролев. Темата, която бе разисквана, беше: ЗА ИЛИ ПРОТИВ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА.

През юли клубът организира среща между кмета Живко Тодоров и собственици на фирми, намиращи се на територията на бившото предприятие „Сердика”, на която общината пое ангажимент да ремонтира пътната инфраструктура на участъка.

На 1 август се проведе среща между министъра на икономиката Емил Караниколов и бизнеса в Стара Загора и региона, организирана от Клуба на работодателя. Разисквани бяха възможностите за създаване на индустриална зона ЗАГОРЕ с активното участие на държавата, общината и местния бизнес. В края на същия месец областният управител Гергана Микова беше специален гост на месечната среща на клуба. Разисквана беше темата за дългосрочното осигуряване на квалифицирана работна ръка за бизнеса в региона.

Друга изключително важна среща бе тази с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, организирана съвместно с областния управител Гергана Микова на 23 октомври. Темата на форума беше „Законодателни промени за създаване на квалифицирани кадри, които да подпомогнат бизнеса и икономическото развитие на регион Стара Загора”. В него взеха участие и кметът на града Живко Тодоров, зам.-кметът Иванка Сотирова, зам.-областният управител Патя Чакърова, както и началникът на РУО Татяна Димитрова. С изключително активното съдействие на министерството след тази среща бяха инициирани множество последващи действия, довели до нов подход при създаването на специалисти в професионалните училища на образователната система, чрез съгласуване и съвместна работа с бизнеса.

На 7 ноември представители на клуба взеха участие в областна работна среща, на която бяха обсъждени проблемите на професионалното образование. Срещата беше инициирана по повод предстоящия Държавен план-прием за учебната 2018/2019 година. В нея участваха областният управител, директорите на професионалните гимназии, представители на общинските администрации, на работодателските организации и фирми от областта, на РУО, както и на Центъра за кариерно ориентиране.

На 22 ноември Управителния съвет на клуба инициира работна среща с кмета на общината Живко Тодоров по повод изграждането на индустриална зона „Загоре” в квартал „Зора“ като съвместен проект между общината, предоставяща земята, и държавата, която ще финансира изграждането на цялата необходима инфраструктура. Бизнесът ще продължи да участва пряко в развитието на индустриалната зона чрез включване на Димитър Гайдаров в управителния съвет на новосъздаващото се акционерно дружество, от което всеки заинтересован впоследствие ще може да закупи акции.

През декември Клубът на работодателя взе участие и в две важни събития: дискусията „ДА! На българските региони – инвестиционна дестинация Стара Загора“ и работна среща, посветена на реализацията на българо-швейцарския проект „Домино” в професионални гимназии от Старозагорска област.

#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн