Над 50 предложения ще разгледат старозагорските общински съветници на предстоящата сесия

STZAGORA.NET
*
IMG_4932На предстоящото заседание на Общинския съвет в Стара Загора, което ще се проведе на 31 януари, ще бъдат разгледани над 50 предложения. Това стана ясно от традиционната предсесийна пресконференция на председателя на ОбС Таньо Брайков.

„Януарското ни заседание ще бъде малко по-дълго и обстойно, защото ще разглеждаме най-важното предложение на Общинска администрация – Бюджетът за 2018 г. Той и тази година е балансиран и консервативен. Размерът му е близо 105 млн. лева“, подчерта Брайков. Приоритетни при съставяне на общинския бюджет са културата, образованието, поддържането на социалната и техническатаинфраструктура, социалните дейности и спорта, стана ясно от думите му. „Проектът на финансовия документ бе разгледан във всички комисии, приет от по-голямата част от тях, вероятно ще чуем по време на сесията какви са мотивите на БСП да не го подкрепят“, допълни още Таньо Брайков.

„Очаквам друга „гореща точка“, която ще разглеждаме на сесията, да е поисканото от Старозагорската митрополия дарение на сграда, частна общинска собственост, в парк „Митрополит Методий Кусев“. Имаше вече едно обществено обсъждане по темата за сградата на бившия ресторант „Аязмото“ и се разглеждаха различни предложения – да бъде отново заведение за хранене, да бъде наблюдателна кула, музей и други. Разговорите ни до този момент и с Общината сочат, че не е рентабилно да се изгражда там заведение, защото това ще означава да бъде отворен път за автомобили в парка, което определено няма да е добре за никого. В крайна сметка Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедения даде становищно предложение да бъде прието предложението за дарение, но с условие там да се изгради музей – не само на Светата Митрополия, но да съдържа в себе си и природно-научна част, свързана с флората и фауната в парк Аязмото и историята му“, разясни Брайков. Той посочи, че е логично да бъде разгледано подобно искане от страна на Митрополията, тъй като създателят на парка е именно Митрополит Методий Кусев. „Основният въпрос е дали инвестиционните намерения на Митрополията ще могат да бъдат осъществени. На заседанието на 31 януари сме поканили Старозагорския митрополит Киприан“, допълни Таньо Брайков.

Предстои местният парламент да разгледа и предложението за разпределение на жилищата от общинския жилищен фонд за тази година. „Общината разполага с над 700 жилищни имота, от които 34 са резервирани за ползване от различни институции като ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и СУ „Максим Горки“, които имат често външни преподаватели, за нуждите на Операта, Кукления и Драматичен театър и др. 11 са жилищата, които са предвидени за временно настаняване при различен тип обстоятелства при крайна нужда, както и 11, които сме длъжни да имаме за обезпечаване на евентуални обезщетения“, разясни още Таньо Брайков днес. Той припомни и че работата на създадената при предходното заседание на старейшините Временна комисия работи много добре. Тя има срок за работа общо 6 месеца, като досега е разгледала внимателно доста голяма част от пакетите с документи на хората, настанени в общински жилища. „След като приключи и с разглеждането на всички ползватели, на базата на направените протоколи от заседанията на комисията ще бъде направен разширен доклад с всички открити неточности, както и със съответните препоръки, за да бъде даден на Общинска администрация. С работата на съветниците ще станат ясни и слабостите в Наредбата, с която се отпускат общински жилища на гражданите и ще може да я прецизираме“, каза председателят на ОбС.

Предложение за паричен бонус към възнаграждението на кметовете и кметските наместници на селата от общината е входирал още кметът Живко Тодоров. 300 лева допълнително да получат избираемите, а 200 – назначените от администрацията управници на малки населени места, гласи то. Допълнителното възнаграждение е за добри постигнати резултати.

Старозагорските съветници ще гласуват и План за противодействие на тероризма на територията на общината. Той е изготвен в отговор на устойчивото нарастване на нивата на терористична заплаха в глобален мащаб. Неговото съдържание е изцяло съобразено с изискванията на чл.5 от Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, Стратегията за национална сигурност на Република България, Стратегията за противодействие на радикализацията на тероризма, Стратегията за вътрешна сигурност на Европейския съюз, Стратегията на Европейски съюз за борба с радикализацията и набирането на терористи (Документ 9956/14) и Насоки за нейното прилагане (Документ 13469/1/14).
#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн