РЗИ обявява грипна епидемия в област Стара Загора и спира учебните занятия за три дни

STZAGORA.NET
*
RZI 300 1Въз основа на продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни и запазващата се тенденция за достигане на епидемични стойности, както и доказаните положителни проби на грипни щамове от лица с вирусни инфекции, считано от 24 януари 2018 г. Регионална здравна инспекция – Стара Загора обявява грипна епидемия за област Стара Загора.

Най-висока заболеваемост се регистрира сред възрастовите групи от 0-4 и 5-14 години.

С оглед прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип сред учениците, Регионална здравна инспекция – Стара Загора предложи на Регионално управление на образованието – Стара Загора прекратяване на учебните занятия в област Стара Загора за периода 24 – 26 януари 2018 г.

Препоръчваме на:

Лечебните заведения за болнична помощ:
- да преустановят свижданията.

Лечебните заведения за извънболнична помощ – медицинските диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ:
- да разкрият при възможност грипни кабинети;
- да преустановят работата на женските и детски консултации;
- да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации;
- да спрат профилактичната дейност.

С цел недопускане на усложнения на случаите на грип напомняме на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

РЗИ препоръчва на населението:

* ограничаване на социалните контакти;
* болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение;
* при наличие на симптоми на грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.

Това е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора, особено тези с хронични заболявания, бременни жени и деца.
РЗИ – Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания.

Д-р Златина НАНЕВА
Директор на РЗИ – Стара Загора
#

социални бутони


echo
Copyright © 2021 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн