Изложба на руски художници за Освободителната война гостува в Казанлък

STZAGORA.NET
*
2640Изложба с репродукции на картини от известни руски художници, посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) бе открита тази вечер в казанлъшката Художествена галерия. Експозицията е част от инициативите по честването на 140 г. от Освобождението на града и се организира от Национално движение „Русофили“ и Община Казанлък.

Пръв публиката поздрави директорът на Художествената галерия Христо Генев и приветства с „Добре дошли!“ почитателите на изобразителното изкуство, патриотите и родолюбците в залата. Той определи Руско-турската освободителна война като „повратно събитие в българската история, след което по българските земи няма тирания и на картата на Европа се появява България“.

Кметът на Общината Галина Стоянова благодари на НД “Русофили“, че прави казанлъчани съпричастни към изложбата, защото „да бъдем признателни и благодарни трябва да ни обединява, а не да ни дели“ – отбеляза Галина Стоянова. Тя посочи, че Руско-турската война е война на вярата и православието.

Пред председателя на Общински съвет в Казанлък Николай Златанов, представители на общинското ръководство, общински съветници, представители на ръководството на националното дружество и регионални клубове, на различни политически партии, общественици и родолюбци председателят на НД “Русофили“ Николай Малинов честити годишнината от победата на битката при Шипка–Шейново на днешната дата с илюстрация от изложените репродукции. Той сподели, че са получени покани експозицията да гостува в нови 10 града.

Чувства и събития от войната, уловени моменти през очите на известни майстори на изобразителното изкуство от Русия представят 38 репродукции, сред които „Генерал М.Д. Скобелев на кон” на Николай Дмитриев-Оренбургски, „Император Александър II” на Егор Ботман, „Генерал Йосиф Гурко в Балкана” на Павел Ковалевски, „Шипка-Шейново. Скобелев при Шипка” на Василий Верешчагин и др. Оригиналите на картините са част от постоянните колекции на различни градове в Русия – Минск, Киев, Москва, както и от частни колекции по цял свят. Някои от картините са рисувани по оригинални фотоси от самата война.

Картините бяха изложени първо за Деня на Освобождението на София през декември в Народното събрание. В Казанлък изложбата гостува до края на месец януари, за да продължи с посещения по програма в Хасково и Бургас, след което ще бъде тържествено открита на 3 март 2018 г. в руския парламент – Държавната дума в Москва.

38-те репродукции са създадени със средства на НД „Русофили“ и Община Казанлък, като 18 от тях ще останат в постоянната колекция на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък.
3850
#lice

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2021 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн