Втората фаза на проекта за модерен градски транспорт в Стара Загора идва с “умни светофари” и автоматично таксуване

STZAGORA.NET
*
P1380574Днес бе поставено началото на втората фаза на проекта “Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора” по Оперативна програма “Региони в растеж”. Обявени и подписани бяха два знакови договора: за въвеждането на автоматична система за таксуване в тролейбусите и автобусите от градския транспорт и за т.нар. “умни светофари”.

Преди представянето на двата нови проекта ресорният зам.-кмет по транспорта в Община Стара Загора Йордан Николов припомни пред медиите, че при изпълнението на първата фаза на проекта е бил изцяло подменен автобусния и тролейбусния парк в града.

Проектът за автоматичното таксуване е на стойност 3 437 463 лв. без ДДС, за срок от 30 месеца. Негов изпълнител е “Телелинк Бизнес Сървисис” – дъщерна фирма на “Телелинк”, която е една от най-големите компании у нас в сферата на информационните технологии и водещ системен интегратор в Централна и Източна Европа. Проектът бе подписан с представител на изпълнителя от управителя на общинската фирма “Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД Димитър Авджиев.

Системата ще улесни ползването на автобусите и тролейбусите и ще подобри качеството на транспортните услуги за пътниците. Освен това въвеждането на такава система ще намали, дори ще премахне продажбата на билети в превозното средство от обслужващ персонал и ще помогне на оператора да наблюдава приходите от билети, като същевременно предотвратява пътуванията гратис. Експертният екип предлага монтиране на автомати за издаване на билети във всички автобуси и тролейбуси, разясни Стефан Малиновски, ръководител звено „Интелигентни системи“ в „Телелинк“. По думите му, втората фаза от изпълнението на проекта за модернизация на градския транспорт в Стара Загора ще бъде поредната стъпка към изграждане на съвременния „умен град“. Той благодари за доверието на Община Стара Загора и заяви, че вярва в успеха на модерната система.

Автоматизираната система за таксуване (АСТ) има две предимства: автоматизира процесите на продажба и отчитане на билетите, както и дава подробна информация за използването на системата. Освен това наличието на АСТ улеснява използването и на двата вида транспорт – тролейбуси и автобуси, а така също повишава качеството на транспортните услуги, предоставяни на пътниците.

Въвеждане на смарт билети – този вид билети насърчава интеграцията между видовете транспорт. В случай на промяна на схемата на ГТ (напр. въвеждане на система на зониране или въвеждане на други услуги), могат да се въведат и други видове билети, в зависимост от конкретните нужди.

Във всички превозни средства ще има валидатори за електронни карти, които ще се продават на 10 места в града, както и в самите превозни средства. Ще се издават и електронни карти.

Вторият обявен проект – за изграждане на система за управление на градския транспорт (СУГТ) чрез високотехнологичното обвързване на светофари, камери и датчици, контролиращи трафика, ще бъде подписан по-късно днес след завръщането в града на кмета Живко Тодоров с фирма “Ем Транс Сис”. Той е на стойност 3 932 538 лв. без ДДС.

Системата за управление на градския транспорт включва въвеждането на видеонаблюдение на 37 кръстовища в града с интелигентна система за превенция на задръствания, изграждане на контролен център, подмяна на светофарните уредби, видеонаблюдение в превозните средства, внедряване на система за управление и контрол на трафика, включващ нови трафик контролери с модерна технология, трафик детектори, светофарни дисплеи и устройства, система за предоставяне на приоритет на автобусите, обслужващи градския транспорт.

Илиян Вълчев от консорциума уточни, че системата ще има адаптивен модул, който ще събира и анализира огромна база исторически данни, включващи провеждане на различни градски събития, което ще позволи адаптация на режимите и фазите на светофарните уредби.
#

junбутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2018 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн