Инж. Румен РАЙКОВ, управител на „ВиК“ ЕООД – Стара Загора: Инвестираме 100 милиона лева, чака ни работа

STZAGORA.NET
*
Интервю на НБП, Дима ТОНЕВА

Rumen Raikov 660– Г-н Райков, през 2018 г. започва европейското финансиране във водния сектор. Ще има ли инвестиции в област Стара Загора?
– То вече започна с предварителните инвестиционни проучвания през 2017 г. Избрани от МРРБ фирми задълбочено проучваха проблемите на всяко дружество. 14 ВиК-дружества в България, сред които е и нашето, са минали необходимите степени на проучване, одобрени са. Чакаме разрешение за финансиране. На последната среща с министъра преди дни ни посъветваха да започнем процедури по избор на изпълнители по възлаганията на строителството. Обектите са обособени в
пет лота, всички са с огромна значимост
за „ВиК“-Стара Загора: цялостната подмяна на ВиК мрежата в централна градска част на Стара Загора, довеждащите водопроводи към община Казанлък, довеждащи водопроводи към Ягода – т.нар. водоснабдителна система Зимница. В Стара Загора районите са бул. „Руски“, бул. „Митрополит Методий Кусев“, над Операта, на „Иречек“… – всичко ще бъде подменено с ново. Ще се довърши, вече по друга програма, чрез ПУДОС, ВиК мрежата в кв. „Самара“ – 1 и 2, и районите заедно със „Самара-3“ повече никога няма да ги копаем. Поне 50 години, освен ако има някое ненанесено отклонение, което не знаем. Иначе не виждам как ще се случи.

– По другите обекти какво точно ще се работи?
– Довеждащите водопроводи не са пипани 40-50 години и са с огромна степен на загуби. Ще ги подменим. В Казанлък през 2017 г. сменихме доста. През 2018 г. имаме да довършим един от кварталите и буквално също да го забравим, както стана през 2017 г. в кв. „Три чучура-север“, където няма повече да се копае – нощем водомерите показват нула, няма и грам загуби. Кв. „Железник“ го захранвахме с 60 л в секунда, сега – с 18 л в секунда. Сменяме помпите с по-нови, с честотно регулиране, по-високо КПД, по-малък разход на ток. Намаляваме разходите на ток, които са основно перо във „ВиК“. Предходни години сме плащали по 900 000 лв., сега са 600 000, свалихме драстично разхода. Ако сменим по-голямата част от големите тръбопроводи, ще намалеят и загубите.
Надявам се както по европейските програми, така и по програмите за селските райони, да се подменят основно водоснабдителните системи в по-малките общини. С това ще се реши голям проблем за тях и за нас. Няма да се копае, ще има качествена услуга.

– Най-значимото през 2018 г. за вас?
– Началото на инвестициите от ЕС.
Ще сменим огромна част водопроводи,
по които имаме значими загуби. Друго, което ще направим, е пречиствателната станция за отпадъчни води на Чирпан, за която също се отпускат европейски средства. С нея те ще станат пет – Раднево, Стара Загора, Казанлък, Павел баня, а регионът – по-чист. Инвестициите ще освежат работата на предприятието ни – ще намалят загубите, ще направят много по-качествена услугата и по-сигурно водоснабдяването. Някои имат спомени от водния режим. Сега сме с количества вода в резерв, които можем да използваме допълнително, но трябва да можем да ги доставим, без възможен пробив. Искаме да не треперим, че това може да се случи, или пък „да гръмне“ някъде помпа. Имаме резервни, подменяме най-старите с високотехнологични, подменяме цялата арматура с изключително качествена, с елзадвижки, дистанционно регулиране. Повечето ни помпени станции са с дистанцонно ръководство, наблюдават се 24 часа от Център. Ако има авария, отиваме и я отстраняваме. За последните 24 месеца „ВиК“ намаля с 80 души. Разделихме се с хора, които навършваха години за пенсиониране, или по собствено желание, което даде възможност да не увеличаваме цената на водата.

– А има ли вероятност да се увеличи цената през 2018 г.?
– 6 години не сме я коригирали, водата е 1.81 лв. на куб. м. Моето желание е да не я повишаваме.
Очакваме около 100 млн. лв. от ЕС, с предполагаемо съфинансиране 13-14%. Ние нямаме тези пари и ще ги вземем евентуално от банка. Банкерите правят сметки и казват – трябва да кандидатстваш за увеличаване на цена, тя трябва да се вдигне с еди колко си процента, за да си плащаш дълговете към нас. Още нямаме разчети, предстои да ги видим. Дружеството ни намалява постоянно броя на заетите, ФРЗ падна със 70 000-80 000 лв. месечно, това ще продължи и през 2018 г. Сменяме постоянно техниката с нова, която е по-малко енергоемка, намаляваме разходите си за ток, новите ни коли са на метан и годишният разход за горива падна със 100 000 лв., за ток – с 300 000 лв. месечно, с подмяната на помпените съоръжения с близо 50 000 лв.месечно и т.н.
Затова вече седма година не кандидатстваме за нова цена на водата
и засега нямаме такива намерения. Но да видим разчетите на ЕБВР, с която ще влезем във връзка. С нея имаме добър договор за предходното финансиране – за премахване на режима на водоснабдяване. Тогава на дадоха добър лихвен процент, който сега е отрицателен и получаваме от тази банка пари срещу 1.5% годишна лихва. С удоволствие ще продължим да работим с тях, изразиха съгласие. Но при въвеждане на новия закон за ВиК асоциациите ни принудиха да си подарим активите на общините, с които те влязоха в асоциациите. Ние сме като голи охлюви, нямаме активи. Коя банка ще ни даде милиони, ако нямаме нищо?! Искат залог на бъдещи вземания, застраховка и може да имат изисквания към цената на водата. Засега няма конкретика. Аз не искам да се увеличава, но може да е неизбежно.

– Финансовите резултати за 2017 г. на дружеството?
– Прекрасни! Изпратихме много добра година, направихме големи инвестиции, със собствени сили подменихме над 20 км довеждащи и разпределителни водопроводи и над 8 км прилежащи водопроводни отклонения. За първи път от създаването си водоснабдителната система „Марица изток“ работи със собствени сили, без закупуване на допълнителни водни количества от ВиК-Сливен. Много се направи. Имаме и още велики идеи, които ще видим как ще съчетаем с инвестиционните намерения на ЕС.
Ние сме с най-много водомери с дистанционно отчитане в цялата страна, събираемостта е 93%. През 2017 г. внедрихме нов софтуер, с който се гордеем. Инкасаторите са с таблети с GPS на обектите без дистанционно отчитане. Къде сме позиционирани на национално ниво? Питайте областния управител, който е шеф на ВиК асоциацията. Да каже как се чувства, какво й казват в министерството – при вас всичко е перфектно! Резултатите ни се оценяват много високо, навсякъде.

– Вашите очаквания за новата 2018 г.? Предизвикателствата пред „ВиК“-Стара Загора?
– Да се развиваме все по-добре. Ние се гордеем, че имаме толкова много инженери, които са със страхотни предложения, обсъждаме ги, реализираме ги.
Много се радваме и на разбирането на общините, изпитваме задоволство от съвместната работа. Правим 36 милиона лева оборот, Варна прави 46. Ние сме 780 души, те 1600, Бургас – 1200. Държим да сме все по-иновативни.
Предизвикателство пред нас ще е да работим с още по-малко хора и с по-малко вода, тя да е максимално добре реализирана. По-рано към града се подаваха към 1300 л от Ягода и не стигаха, сега се подават около 870 л в секунда, ще паднат още. Гледали сме водоснабдителната система на римските разкопки – те са подавали около 600 л в сек. към града, без помпи, гравитачно. Смятаме, че 600 л са пределно достатъчни за Стара Загора, търсим тази цифра да достигнем. За нас е предизвикателство!
Не можем да се оплачем от природата, водоизточниците ни издържаха и в най-голямата жега на лято 2017. Когато всичко пресъхна, те паднаха драстично като нива, но издържаха. Област Стара Загора е една от малкото без режим и проблеми с водоснабдяването. Имахме в Оряховица, Колена, Руманя – решихме ги. От 202 населени места в областта няма някое, което да е с проблемно водоснабдяване. Надявам се в бъдеще да сме все така!
Имаме всичко като техника, то е ново, качествено. Чака ни само работа!
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн