“Кремък” ЕООД – Стара Загора посреща 25-та си годишнина като една от водещите охранителни фирми в България

STZAGORA.NET
*
Компанията разполага с 16 регионални офиса у нас и в Македония, с над 1000 служители и повече от 100 автомобила
*

Централният офис на "Кремък" ЕООД в Стара Загора

Централният офис на “Кремък” ЕООД в Стара Загора

Митко Йорданов с двамата си заместници - Павел Желев (вляво) и Милен Марков

Митко Йорданов с двамата си заместници – Павел Желев (вляво) и Милен Марков

“Кремък” ЕООД – Стара Загора, най-голямата фирма за сигурност и охрана в Югоизточна България, една от първите в страната в охранителния бранш, празнува тази седмица 25 години от създаването си.

Изминалият четвърт век е чудесно време на зрялост и осъществени мечти. Тези декемврийски делници са кратък миг за добра равносметка, но и отправна точка за нови и смели начертания. Между 22 декември 1992 г., вторник, и 22 декември 2017 г., петък, е побрана цялата история на един невероятен възход. За мнозина днес развитието на “Кремък” ще прозвучи като приказка наяве. Но човекът в основата, най-твърдият от “кремъците”, основателят на компанията Митко Йорданов, помни много добре откъде е тръгнал:

- В началото на онази зима преди 25 години се брояхме на пръстите на едната ръка – аз, счетоводителката ни Стефка Колева и Йордан Мангъров. Започнахме от една барака в Раднево. С тях двамата сме още заедно. Тя днес е главен счетоводител, той – комендант на “КонтурГлобал”. Мечтаехме да станем десетима, след това да стигнем 100 на брой… Знаехме само една посока – напред и нагоре. А ето че вече сме над 1000 души – лицензирани охранители и служители с над 100 автомобила, с 16 регионални офиса в почти всички големи градове от Пазарджик до Бургас и от Кърджали до Велико Търново. И с клонящо към нула текучество на младия ни, компетентен, мотивиран колектив.

Днес “Кремък” ЕООД осигурява сигурността на над 12 000 обекта с техническа охрана и видеонаблюдение, а с физическа охрана – на над 150 крупни промишлени структури от национално и стратегическо значение: “НЕК” ЕАД, “Булгаргаз”, Електроенергийния системен оператор (ЕСО), рудниците в “Мини Марица-изток” ЕАД, ТЕЦ-ове в комплекса и в цялата страна, израелската “Панхим” в Стара Загора и много други. Дружеството е включено в базата данни на кандидатите за участие в международни търгове на НАТО, поддържана от Министерството на икономиката.

- Специализирали сме се в охрана на големи корпоративни клиенти и в сферата на енергетиката. Бизнесът ни надхвърля националните граници – вече работим и в Република Македония – допълва Митко Йорданов. – Развиваме дългогодишни отношения с инвеститори от Италия, Германия, Чехия, Израел, Австрия… Последно сключихме договор за охрана на заводите на японците от “Язаки България”. Поехме и охраната на втория в страната огромен логистичен център на “Лидл” в Кабиле, област Ямбол.

Създателят на “Кремък” е сладкодумен събеседник – създал е много и има за какво да разказва. Централата на компанията е разположена в бившата административна сграда на някогашния гигант “Агробиохим” край Стара Загора. Мащабите са такива, че по-малка постройка просто няма как да стигне за всичко – разказва Митко Йорданов. Тук е администрацията, счетоводството и HR-отделът, Мониторинговият център за приемане, обработка и реагиране на сигнали с непрекъснат режим на работа 24/7, с десетки компютри и високоинтелигентен специализиран софтуер, откъдето се наблюдават обектите на фирмата в цялата страна, че и дори в Македония, и се насочват патрулите при необходимост; тук е Центърът за развойна дейност, залата за обучение на служителите в регионалните структури, тренировъчното стрелбище, в което подготвят и граждани за безопасно боравене с огнестрелно оръжие… В “Кремък” обучават охранители, в това число за общини и други големи организации. Проектират, доставят и монтират качествени системи за видеонаблюдение, периметрова охрана и сигнално-охранителна техника. Компанията е сертифицирана по закона за защита на класифицираната информация и има създадена регистратура с ниво на класификация “Секретно”.

До дни в Управлението на компанията ще бъде открит фитнес-център, както и стая за жената – за релакс на топло през почивките. На пръв поглед това е нещо дребно на фона на останалата дейност, но е показателно за ръста във фирмената култура на една от най-добрите български компании в охранителния бранш.

Между другото, “Кремък” през всичките десетилетия от създаването си винаги е била сред първите 5-6 големи охранителни фирми в България. По някои показатели – като рентабилност например, дори е на първо място сред тях. Това е отчетено във факта, че Митко Йорданов е единственият шеф на старозагорска фирма, който тази есен бе номиниран за участие в конкурса “Мениджър на годината – 2017″ на списание “Мениджър”, наблюдаван чрез методология и оценка от “Делойт”.

“Охраняваме 10 от ТОП-100 фирмите в България, с над 10 милиарда лева активи” – допълва картината Павел Желев, един от двамата заместник-директори на “Кремък”. Другият заместник – Милен Марков, след като е обиколил доста страни по света, е взел правилното решение да се развива на родна почва, в България, и сега управлява македонския офис на компанията с над 60 служители и почти 400 подизпълнители по дейностите. В Македония “Кремък” охранява над 9000 обекта, които обслужва с 40 патрулни автомобила.

Сред най-големите постижения на “Кремък” и тяхна особена гордост е патентованата им “Система за контрол на съоръжения, измерващи величини”. Същата, която разко снижи кражбите на електроенергия от “ЕВН България”, ЧЕЗ и “ЕНЕРГО-ПРО”. В България системата е внедрена в над 12 000 обекта, а в Република Македония – на още 9 хиляди места. Стотици специалисти работят само за поддържането й. Търсенето на системата от клиенти не стихва. За задоволяването на непрекъснатия висок интерес към нея за “Кремък” ЕООД работят с пълно натоварване двама отделни производители.

На тема “технологии” друг любопитен детайл е системата, осигуряваща контрол на достъпа в централата на “Кремък”. Никакви отпечатъци от пръсти, никакво сканиране на ретина. Това са минали етапи, макар и все още на почит във филмовата индустрия. Достъпът тук вече е на друго технологично ниво: многофакторна идентификация чрез пулс, температура и артериално-венозна структура на китката на ръката. Уникалните за всеки човек данни се снемат от същото устройство, което осигурява достъпа и в Пентагона. Навън, в хилядите охранявани обекти, пък оградите са толкова чувствителни, че подават сигнал дори ако бъдат доближени от неканен посетител, като при това отчитат посоката му на движение.

Разбира се, далеч не целият път на “Кремък” през годините е безпроблемен. Сред нелеките удари, понесени от дружеството, е отпадането от списъка с охраняваните от него обекти на държавната ТЕЦ “Марица-изток 2″. На конкурса за избор на охранителна фирма преди време се явил нов, непознат и неопитен конкурент, който при това предложил двойно по-неизгодна цена. Но все пак спечелил конкурса и изместил “Кремък” от обект, охраняван от тях от години. До болка позната родна картинка – споделя Митко Йорданов. – Макар и неприятен, този епизод е само контрастът, на чийто фон изпъкват още по-ярко големите постижения на старозагорските охранители. Техният шеф е категоричен, че бъдещето ще принадлежи на най-добрите. Фирмите в бранша у нас вече надхвърлят 1500 на брой. Наближава времето, когато те неминуемо ще се редуцират. Ще се върви към окрупняването им и до няколко години ще останат в пъти по-малко. Подготвяйки се за този процес, “Кремък” залага преди всичко на човешкия фактор. Отдавна останаха в миналото времената, когато физическата охрана се състоеше предимно от пенсионирани военни. Самият собственик на “Кремък” е бивш офицер от криминалната полиция, но отдавна е разбрал, че бъдещето на една фирма зависи от това, успява ли да привлича перспективни, висококвалифицирани кадри. Затова днес в “Кремък” ежедневно могат да се видят млади хора, пристигащи на интервю, а работните зали в централата на фирмата приличат повече на университетски аудитории. Нещо естествено и очаквано за фирма с вече 25-годишна успешна история.
1234567P1380344
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн