Стара Загора стана „неповторим“ домакин в Седмицата на четенето

STZAGORA.NET
*
закриване 4закриване 3Регионалното управление на образованието в Стара Загора бе домакин на Третата национална седмица на четенето 2017 г., организирана от Министерство на образованието и науката (МОН). Партньори на събитието са Община Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Държавен куклен театър, както и други образователни и културни институции.

Стотици деца и ученици се включиха в инициативата, чиято цел бе да се постави в центъра на вниманието четящият човек, да се разшири кръгът от четящи хора чрез намиране път към онези, които все още не са изкушени от магията на четенето, които не са осъзнали неговата значимост за интелектуалното и духовното изграждане на личността.

В детски градини и училища в Стара Загора бяха организирани вълнуващи срещи с автори на книги, с приказни и литературни герои, с инициативи за споделяне на удоволствието от четенето и даряване на книги, със състезания по четене и по български език, с творчество в ателиетата за писане.

„Признателна съм на Регионално управление на образованието в Стара Загора, че прие инициативата и стана „неповторим домакин“ на проявите“, сподели при закриването Ваня Трайкова, държавен експерт в МОН.

На официалната церемония по закриването присъстваха още Татяна Димитрова, директор на Регионално управление на образованието, Десислава Нанева и Райна Димитрова, експерти в отдел „Образование“ на Община Стара Загора, много директори на училища и детски градини, ученици, родители.

Резултатите от националната анкета „Вие обичате да четете, защото“ обяви Иван Желязков, старши експерт по български език и литература в РУО Стара Загора. В нея са участвали общо 8923 ученици от цялата страна. Най-много са обяснили, че обичат да четат, защото им е интересно и книгата е прозорец към света. Общо 69.73% от анкетираните отговарят, че четат от хартиена книга, а 32.7% четат с майките си. Българските народни приказки са любимо четиво на 48.24% от участниците в анкетата, а името на Иван Вазов като любим автор посочват 15.5% от анкетираните. От Стара Загора бе подета и инициативата да подарим книга за Коледа с лично послание.

Коледна феерия от приказки представиха децата от детска градина №34 „Райна Княгиня“ в Стара Загора, след това учениците от Шесто основно училище „Свети Никола“ в „телевизионно предаване“ разказаха историята на школото си и представиха „Книгата на моето училище“. В минутите за реклама децата от детска градина №24 „Радост“ изиграха драматизацията „Под гъбата“. Своята „Молитва“ изпя малкият Александър Томов от детска градина №31 „Слънце“. Преоблечени като герои от приказки, възпитаниците на детска градина №10 „Светлина“ „изпитаха“ публиката кой кой е. На всеки, познал любим герой, те подариха книжка с приказка.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн