Световноизвестният италиански диригент Алберто Веронези дирижира „Бохеми“ на 16 декември в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
alberto veronesiИменитият италиански диригент и президент на Фондация „Фестивал Пучини“ в Торе дел Лаго Алберто Веронези ще дирижира за първи път на сцената на Старозагорската опера на 16 декември. Определящ категорично себе си като пучиниев диригент, Маестрото неслучайно избира да застане на пулта, за да дирижира операта „Бохеми“. В спектакъла на 16 декември участват: Елена Баръмова – в ролята на Мими, топ тенорът Бойко Цветанов ще бъде Рудолфо, Руси Ников гостува в ролята на Марсел, Ивайло Джуров ще бъде Колин, Теодор Петков – Шонар, Елена Петрова – Мюзета, Александър Марулев – Беноа и Алсиндор. Участват още хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“ с ръководител Зорница Желязкова.

Спектакълът на операта „Бохеми“ е една от най-вдъхновяващите постановки на Старозагорската опера, чиято премиера се състоя на 30 март тази година. Спектакълът бе представен с голям успех и в София на сцената на Народния театър „Иван Вазов“. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, художник на декора Каталин Алборе, костюмите са на Цветанка Петкова-Стойнова.

Син на Умберто Веронези – прочут италиански медик-онколог и политик, АЛБЕРТО ВЕРОНЕЗИ (52 г.) учи в Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано пиано с Ели Перота, композиция с Ренато Диониси и Адриано Гураниери, дирижиране с Габриеле Белини. След дипломирането си, през 1992 г. основава оркестъра Cantelli в Милано, на който е артистичен и музикален директор. Оркестърът изпълнява музика от Бетовен, Берг, Брамс и Менделсон. През 1996 г. с оркестъра Cantelli прави дебюта си на Великденския фестивал (Osterfestspiele) в Залцбург, по покана на Клаудио Абадо.

През 1998 г. прави своя оперен дебют в Бруклинската музикална академия на Нюйоркския пролетен фестивал като дирижира „Фалстаф“ на Салиери. През следващата година дебютира в Миланската скала; назначен е за музикален директор на Фондация “Фестивал Пучини”, организатор на пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, дирижира всички произведения на композитора.

През 2000 г. Алберто Веронези дирижира във Флоренция на фестивала Maggio Musicale Fiorentino, година след това е назначен за художествен и музикален директор на Сицилианския симфоничен оркестър в Палермо, с който прави пълен цикъл на симфониите на Бетовен, Брукнер, Малер и Шостакович. През тази година също така акцентира върху италианската симфонична музика на 20-ти век и разработва програма, посветена на творби от съвременни автори.

През 2002 г. дебютира в оперния театър в Тел Авив с „Андре Шение“ от Умберто Джордано. През следващата година продукцията му “Бохеми” на фестивала “Пучини” бе удостоена с наградата “Аббиати”, присъдена от Италианската музикална асоциация на критиците.

През 2004 г. дирижира “Мадам Бътърфлай” на Пучини в НХК в Токио, дирижира операта отново в Атина през следващата година.

През 2006 г. дирижира „Тоска“ на фестивала “Пучини”. Също така започва съвместната си работа с музикалната къща Deutsche Grammophon, като записва творби на Пучини („Едгар“, с оркестъра и хора на Санта Чечилия и Пласидо Доминго). Получава европейската награда “Лоренцо Великолепният” от Международната медицинска академия във Флоренция.

През 2007 г. дирижира „Медичите“ на Леонкавало на фестивала „Пучини“ по случай 150-годишнината на композитора.

През 2008 г. записва „Майска вечер“ с избрани оперни арии и песни от Руджеро Леонкавало, изпяти от Пласидо Доминго в съпровод на оркестъра на Театро Комунале-Болоня. Дирижира Виенската филхармония в концерт с рядко изпълнявани арии от творби на Пучини в изпълнение на Пласидо Доминго и Виолета Урмана. В Болоня дирижира Деветата симфония на Бетовен с Филхармонията на Театро Комунале-Болоня.

От 2013 г. е главен диригент на Шанхайската опера.

Алберто Веронези е и музикален директор на Оперния оркестър на Ню Йорк от 2011 г., артистичен директор на Филхармонията на Театро Комунале-Болоня и постоянен диригент на Фондация Театро Петруцели.

DSC02563kНагради и признания:

* 1999 награда “Кох” за записа на “Фалстаф“ от Салиери.
* Наградата “Аббиати” на Италианската музикална асоциация на музикалните критици.
* 2006 “Европейска награда “Лоренцо Великоленият” от Международната медицинска академия във Флоренция.

Дискография:

2007, Пучини, „Едгар“, Веронези, Дамато, Доминго, Корнетти, Понс, Оркестър “Санта Чечилия”, ДГ (CD)
2009, Маскани, „Приятелят Фриц“, Веронези, Аланя, Георгиу, Петеан, Полверели. Дойче опер-Берлин ДГ (CD)
2009, Пучини, Пучини Опън, Доминго, Урмана, Едгар, Веронези. Виенска филхармония – ДГ (CD)
2010, Леонкавало, „Медичи“, Веронези, Доминго, Алварес, Деси. Оркестър на Maggio Musicale Fiorentino, ДГ (CD)
2010, Леонкавало, „Майска вечер“, Оперни арии, канцонети, Доминго, Ланг, Веронези. Оркестър на Театро Комунале-Болоня, ДГ (CD)
2011, Джордано, „Федора“, Веронези, Георгиу, Доминго, Мачаидзе. Оркестър на Театър Ла Моне, ГД (CD)
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн