Нумизматичен салон 2017 представя в РИМ – Стара Загора антични монети и мигове от историята на Берое през III век

STZAGORA.NET
*
P1380297P1380293На второ експозиционно ниво в старозагорския Регионален исторически музей тази вечер бе дадено началото на шестия пореден Нумизматичен салон – 2017. Сред гостите на откриването бяха областният управител Гергана Микова и зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

“Изложбата с куратор д-р Мариана Минкова стана факт с финансовата помощ на Община Стара Загора. Представени са важни данни за развитието на нашия град в древността, за историческите събития, търговските отношения и др., които, разчетени правилно, възстановяват исторически факти от нашата древност. Благодаря на д-р Минкова и на Мариана Гинзарова, с чиито усилия получихме един добър продукт” – каза директорът на музея Петър Калчев, с което откри тазгодишния Нумизматичен салон.

Изложбата е посветена на готите, Берое и монетните съкровища, открити на територията на “Августа Траяна/Берое” – сподели Мариана Минкова. – Да направя тази изложба ме провокира един палимпсест (древен пергамент, пренаписан с нов текст, под който в случая със съвременна техника е разчетен старият текст), открит още през 16 век, когато е бил закупен от посланика на Хабсбургската монархия в Константинопол и подарен на Австрийската национална библиотека. Учените от Австрийската академия, от Швейцария и Словения след двугодишна работа върху този палимпсест разчетоха скрития по-стар текст, който включва нови данни за историята на Берое, Филипопол и Тесалоника. Тези данни са свързани с готските нашествия в средата на III век. Учените предполагат, че това са неизвестни страници от една от трите книги (“Скитика”) на гръцкия историк Публий Херений Дексип (Дексип Атински), живял през III век. В палимпсеста е написано, че край Берое са станали важни събития – император Траян Деций е построил вал за отбраната на града, който в наши дни е установен край с. Землен. Но битката е била изгубена – готите са успели да превземат, да опустошат, да вземат плячка, след което се отправят към Филипопол и също го превземат. Монетните находки от територията на Августа Траяна, преименувана на Берое след средата на III век, са 15 на брой. Тези съкровища са били укрити именно тогава, когато готите са нападали тези земи” – разказа д-р Мариана Минкова.

Разчитането на палимпсеста е направено от доц. Яна Грускова от Коменския университет в Братислава и от Мартин Вундер, преподавател от университета в Цюрих, работещи по българо-австрийски проект. Двамата ще гостуват в Стара Загора през април 2018 г., когато РИМ ще бъде домакин на научен семинар за материалното и духовно наследство на готите в Тракия през Античността.

С помощта на колегата си от Нова Загора Генчо Димитров Мариана Минкова е направила карта на района, на която се вижда, че съкровищата са заравяни в две направления – към Новозагорския проход през Средна гора и към прохода Пъстрово-Средногорово в Старозагорска област. Експонираните монети са сребърни, бронзови и златни – денари на Комод 180 г., на Елагабал, Рим, 219 г., на Юлия Аквилия Севера, на Юлия Домна и др., антониани на Филип Араб 244-247 г. на Гордиан III от 240 г. и др. “Предполагам, че именно в 248-249 година, когато готите преминават Дунав, Нове и Никополис ад Иструм и се отправят към Тракия, те са минали вероятно през Новозагорския проход, при Землен са победили римската войска, плячкосали са Берое, а след това и Филипопол (който е превзет, след като е бил предаден от управителя на провинцията Тит Юлий Приск, обявен впоследствие за държавен враг от римския сенат и скоро след това убит). Готите се изтеглят през прохода Пъстрово-Средногорово, предполага д-р Минкова въз основа на експонираните монетни съкровища. Най-късните монети в тях са от времето на император Траян Деций, което ги позиционира във времето на готското нашествие. По пътя на готите към техните територии оттатък Дунава те минават през Абритус (на 3 км от днешния Разград), където римският император Траян Деций е убит. Най-голямата находка е от 726 монети от Даскал Атанасово. Съхранява се в Националния исторически музей. Друго съкровище от 640 монети, от с. Свобода, се пази в Регионалния исторически музей – Стара Загора, както и съкровищата от селата Казанка, Сладък кладенец, Самуилово/Михайлово и др.

Акцент в Нумизматичния салон – 2017 е и представянето на един известен жител, благородник от Берое от по-късен период – наполовина алан, наполовина гот – Аспар, консул на Западната Римска империя, който е бил един от почетните жители на града, тъй като го е спасил със свой отряд от хуните. Аспар е имал тук резиденция, живял е в Берое. Негова бронзова статуя е била издигната от благодарните жители на града. До наши дни е оцелял само пиедесталът на статуята – мраморна колона, пазена в експозицията на музея. В музея във Флоренция, Италия, се пази сребърен съд, на който е изобразен Аспар заедно със сина си между алегориите на Константинопол и Рим. Фотокопие от това изображение е представено и на откритата тази вечер изложба.
P1380302P1380287
P1380289P1380295
P1380310P1380309
P1380320P1380321
P1380284P1380316
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн