В Стокхолм връчиха Нобеловите награди за 2017 година

STZAGORA.NET
*
687367368Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи снощи дипломите и медалите на новите лауреати на Нобеловата награда за 2017 година. Те са следните:

* За литература – Кадзуо Исигуро (японец, живеещ във Великобритания). Академиците отбелязват, че творчеството на писателя се отличава с голяма емоционална сила. Темите, по които пише Исигуро, засягат паметта, ролята на времето в човешката съдба и самозалъгването.

* За физиология и медицина – професорите от САЩ Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Янг, за откриването и изследването на механизма на работа на “вътрешния часовник” на клетъчно ниво, регулиращ човешките биоритми;

* По физика – работещият в САЩ германец Райнер Вайс и американските професори Бари Бариш и Кип Торн – с огромен принос в работата на лазерно-интерферометричната гравитационно-вълнова обсерватория LIGO (дело на над 1000 учени от 20 страни), което направи възможно експерименталното регистриране на гравитационните вълни – сигнал, идващ от срастващи се черни дупки в космоса. “Всички заедно реализираха 50-годишната мечта на много учени” – поясниха от Нобеловия комитет.

* По химия – работещият в САЩ германец Йоахим Франк, Жак Дебуши (Швейцария) и Ричард Хендерсън (Великобритания) – за разработката на нов метод на микроскопско наблюдение – криоелектронната микроскопия. Чрез нея учените вече могат да замразяват биомолекули по време на движението им и да визуализират процеси, които по-рано не е било възможно да бъдат наблюдавани. Подчертава се, че откритието е с решаващо значение за базовото разбиране на химията на живота и за развитието на фармацевтиката.

* По икономика – проф. Ричард Талер (САЩ), за приноса му към развитието на поведенческата икономика и поведенческите финанси. Наградата е учредена в памет на Алфред Нобел от Шведската държавна банка. Проф. Талер е един от създателите на тези две бързо развиващи се в наши дни научни сфери.

* За мир – на Международната кампании за глобална забрана на ядреното оръжие (ICAN), неправителствена организация със седалище в Женева, привлякла вниманието към катастрофалните хуманитарни последици от всяка употреба на ядрено оръжие. Организацията е създадена през 2007 г. и обединява 460 структури в над 100 страни по света.

Размерът на Нобеловата награда за всяка от номинациите и тази година е 9 милиона шведски крони (1 милион долара).

На церемонията в Концертната зала в Стокхолм присъстаха над 1500 гости – членове на семействата на лауреатите, шведски политици, представители на културната сфера, науката и на студентските организации.

Тържествата в чест на отличените продължиха в 20.00 часа българско време снощи с традиционния Нобелов банкет, чието меню по традиция се държи винаги в тайна и се съобщава едва когато всички гости заемат местата си на масата.

(РИА Новости) 
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн