Кметът Живко Тодоров в “Беновска пита”: За камерите, общинската полиция, доверието на хората и отношенията между власт и опозиция

STZAGORA.NET
*
P1380273Кметът на Стара Загора Живко Тодоров бе събеседник тази вечер на Илиана Беновска в Канал 3, която го интервюира в предаването си “Беновска пита”.

Първият въпрос на водещата бе за инициативата на Живко Тодоров кметовете да имат право да глобяват в рамките на общините си, след като се промени Законът за движение по пътищата. “В нашите градове много малко се следи за превишена скорост. “Пътна полиция” няма капацитета да разполага патрули навсякъде, като камерите й не достигат, а някъде са и унищожени и не се поддържат” – каза в отговор старозагорският кмет. Неговото предложение е кметът да може да съставя актове при заснемане от камерите на нарушители, преминали на червен светофар и за превишена скорост. Ако водачът не е от града, фишът следва да се изпраща в общината му по местоживеене. За целта, при наличието на достатъчно напреднали вече съвременни технологии, няма да е нужно да се ангажира човешки ресурс, като поставянето на камерите ще бъде финансирано от общините. “Оказа се, че единствено санкцията за българина е начинът да спре да нарушава правилата. Затова камерите ще бъдат поставяни толкова начесто, колкото е нужно за дисциплинирането на водачите. Иначе инцидентите ще продължат” – категоричен бе кметът.

Живко Тодоров припомни своя среща неотдавна с млади старозагорци, участници и победители в различни олимпиади, носители на множество положителни качества. “Но ако те живеят в нездрава среда, която не им дава възможност да се развиват както трябва, според културата и образованието, което са получили, тогава пред тях ще има само два варианта – или да избягат от България, или да останат и да се борят – каза той. – Затова предлагам всички да тръгнем на ежедневна борба с това, което се случва. Защото много от нещата са наистина въпрос на манталитет. И да направим така, че младите, с тяхната висока култура, образование и морал, да бъдат еталон за обществото и да просперират, вместо да затъват в среда, пълна с негативи.”

Съществуващата “Общинска полиция” де факто не е такава, а наемна, тъй като общините ползват полицаи, които са на щат към МВР, и за които плащат по около 2000 лева месечно на вътрешното министерство – сподели пред Беновска Живко Тодоров. Неговото предложение е да се създаде истинска общинска полиция, към щата на съответната община, която да се ползва с всички правомощия по Закона за МВР. “Когато в общинския Инспекторат няма полицаи, служителите не могат дори да поискат личната карта на съответния нарушител, за да му напише акт. Какъв е смисълът тогава от тези органи, след като те реално нямат правомощия за контролни функции?” – попита кметът. Ситуацията, според него, може да е и още по-тежка, ако държавата се управлява от една партия, а кметът е от друга. Тогава държавата може и да му пречи. Което не бива да се позволява. Кметът трябва да има възможност сам да назначава общинските полицаи, профилирани например за екоконтрол, зоополиция и т.н., и да отговаря за обществения ред” – каза Живко Тодоров.

Никога досега на общините у нас не се е обръщало толкова голямо внимание, колкото в момента, откакто Бойко Борисов е премиер – отпускат се средства за решаване на проблемите в съответния регион, без значение от коя партия е доминирана местната власт. Дори кметовете от опозицията са по-обгрижвани, повече им се помага. Затова няма повод да се смята, че кметовете от ГЕРБ се ползват от всички възможности на управлението за сметка на останалите – категоричен бе Живко Тодоров в отговор на въпрос на водещата по-лесно ли работи самият той начело на Стара Загора като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

“Стара Загора е високорейтингов град. Каква награда още не сте получили?” – попита водещата. На което кметът отговори: “За мен най-важната награда е хората да са доволни. Когато виждам, че за Стара Загора се говори положително, когато градът всяка година се развива и се правят нови неща, това мен ме прави щастлив, защото наистина харесвам нашия град”.

“Бюджетът ни е вече над 100 милиона лева. Стара Загора е един хубав град, но средствата никога не стигат, защото когато човек е амбициозен, иска да прави още и още неща – отбеляза кметът. – Целта ни е Стара Загора да е град на младите хора, да задържим колкото може повече от тях, а тези, които са отишли навън, да ги върнем. От друга страна трябва да направим така, че инвеститорите да намират при нас качествена работна ръка от добре подготвени специалисти” – каза още в течение на интервюто Живко Тодоров.

На въпрос за стабилността на управлението на ГЕРБ той отговори с контравъпрос: “Може ли само 6 месеца след предсрочните избори пак да се иска предсрочен вот с измислени тези и теми, които се прокарват в Народното събрание? И знаят ли в БСП какво се случва при един предсрочен вот, какъв хаос настава в държавата? Ние, кметовете, това време го считаме за изгубено. За безвремие, в което действа служебният кабинет. В момента сме пред европредседателство, всички общини са стартирали проектите си, които трябва да изпълняват през 2018 г. И не е нормално точно сега някой да иска да създава хаос в държавата. Аз лично това не го приемам и смятам, че и хората не биха го приели, защото те ще трябва да платят цената. Избирателите се произнесоха преди 6 месеца кой да управлява и не може някой в Народното събрание сега да иска друго. В България трябва да има много повече консенсус, опозиция и управляващи трябва да си говорят. Сегашното поведение на опозицията според мен е недопустимо. Опозиция не означава да отричаш всичко и да търсиш винаги само кусури. Опозицията трябва да е отговорна, тя трябва да има част от ангажимента за управлението. Но у нас имаме много погрешна представа за това, какво е опозиция. Опозиция не означава да излезеш на площада и едва ли не да запалиш държавата. Ние сме европейци, стремим се да бъдем интелигентни хора и тези сцени в парламента не ги одобрявам” – каза кметът на Стара Загора. Той даде пример с Общинския съвет в Стара Загора, в който опозицията от БСП не го подкрепя, но се държи отговорно и интелигентно, и няма замеряне с компромати.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн