Предстоящият фестивал „Хляб и вино“ ще дари всички пари от входната такса на 2 старозагорчета с детска церебрална парализа

STZAGORA.NET
*
1Hlyab i Vino_2016-1-WEBЧетвъртото издание на Фестивал „Хляб и вино“ отново ще проведе благотворителна кампания в помощ на болни деца с помощта на своите посетители. Тази година всички събрани средства от таксата „вход“ от 5 лв. на посетител ще бъдат дарени на две деца от Стара Загора, които страдат от детска церебрална парализа и семействата им събират пари за лечението им чрез стволови клетки. Това са 4-годишния Георги Стоилов – Гого и 6-годишната Анна Кръстева. За операцията на всяко от децата са необходими по около 36 000 долара, отделно трябват средства, за да провеждат непрекъсната специализирана рехабилитация. Наскоро Анна загуби и своята майка, което постави семейството и в още по-затруднено положение.

И двете деца имат разкрити дарителски сметки, по които сумата, набрана от входните такси на фестивал „Хляб и вино“ ще бъдат приведени по равно. Лице и гарант на благотворителната кампания отново ще бъде Мисис България 2016 Европа Ива Гургуриева. Миналата година фестивалът подпомогна с набраните 750 лв. 9-годишния Байрям Байрям от с.Тъжа, на когото успешно беше присаден бъбрек в Германия с донор – неговата баба. През 2015 г. фестивалът събра над 1300 лв., които дарихме за закупуване на специализирана количка за 9-годишно момче от Стара Загора, страдащо от мускулна дистрофия.

Фестивал „Хляб и вино“ се провежда всяка последна неделя на ноември или първа неделя на декември, давайки старт на коледно-новогодишните празници и на доброто настроение.

Четвъртото издание няма да направи изключение и на 3 декември от 12 часа на обяд чак до вечерта в покритата зимна градина на Парк-Хотел „Стара Загора край езеро „Загорка“ ще ухае на вкусен хляб, на прясна италианска паста и пици, на пръхкави сладкиши, които ще се пекат пред вас и които ще можете да дегустирате свободно. Квалитетни вина от над 13 винарски изби (ВИ) от региона и страната ще се разливат по чашите и ще галят нежно небцето. Сред участниците в изложението са утвърдените винопроизводители на България – Анжелус Естейт, Братя Минкови, Домейн Бояр, Домейн Менада, Домейн Пещера, Черноморско злато Поморие, Санта Сара, Дамяница, ВИ Либера и други. Силно ще бъде и участието на винарите от региона. Поредно дефиле с най-добрите си вина ще направят Шато Коларово, Александра Естейт и Малката звезда. За първи път ще имате удоволствието да опитате вината на възродената ВИ „Оряховица“, разположена в едноименното старозагорско село. Също за първи път „Хляб и Вино“ представя елитните гаражни вина на винарна „Бетър Халф“ от с. Змейово.

Изкушенията обаче далеч не свършват до тук, защото – ако във виното е истината, то никой не е по-голям от хляба! Тук ще бъдат отново нашите приятели от „Морело Форни“ Италия“, които ще демонстрират как се правят най-добрите теста и печене на пица. Ще има виртуозна пица-акробатика за шампиони. Майстор-хлебарите на ресторант „Орфеида“ ще демонстрират завидни умения да пекат различни видове хляб със жива закваска. В купона ще се включат и стари наши приятели – ентусиастите от Мрежа „Хлебни къщи“, които ще възродят историята на българските просфорни хлябове – те ще демонстрират как се месят и пекат обредни хлябове с просфора и ще обяснят тяхното значение в българската традиция.

С хляба и виното задължително върви подходящо мезе. Затова „Хляб и вино“ ще представи деликатесните продукти от месо на утвърдената старозагорската фирма „Кумир СИ“. Още от обяд шеф готвачите на МЕТРО Академия начело с шеф Юри Велев ще започнат голямото кулинарно шоу – готвене на ястия с вино. И докато готвят ще ви обясняват тънкостите по изпълнението на рецептите, а вие ще имате удоволствието да ги дегустирате.

Българска фолклорна програма ще държи високо градуса на настроението през целия фестивален ден. Ще ни я представят нашите приятели от Народно читалище „Пробуда“ с. Змейово, които тази година ще включат в програмата си и фолклорен ансамбъл „Нашенци“.

А ето и ПРОГРАМАТА по часове:

3 декември 2017 г., неделя
12.00 ч. – Официално откриване в покритата Зимна градина „Орфеида“ на Парк-Хотел “Стара Загора”
12.15 ч. – Фолклорна програма, посветена на винарството – НЧ „Пробуда“ с. Змейово, ФА „Нашенци“, хор при ТД „Сърнена гора“
12:45 ч. – Представяне на винопроизводителите, участващи във фестивала
13.00 ч. – 18.00 ч. Приготвяне и дегустация на италиански пици с “Morello Forni”
13.00 ч. – 18.00 ч. – Готвене на ястия с вино от майстор-готвачите на МЕТРО Академия
13,15 ч.  – Пица-акробатика за шампиони
13:30 ч. – Приготвяне на обреден хляб с просфора от мрежа „Хлебни къщи“
14,30 ч. – Замесване на здравословен хляб с жива закваска, Парк-Хотел Стара Загора
15.00 ч. – Как се прави италианско тесто – демонстрация на специалисти от “Morello Forni”
16,00 ч. – Народно веселие
18.00 – 19.00 ч. – Закриване на фестивала
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн