Сесията на ОбС на 30 ноември ще разгледа предложение за ново зониране на Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Zonirane Stara Zagora 2В материалите за предстоящото на 30 ноември редовно заседание на Общинския съвет на Стара Загора е включено предложение на кмета Живко Тодоров за нова райониране на Стара Загора. В него се подчертава, че през последните две години има нов ръст на инвестиционните намерения за строителството на жилища в Стара Загора, особено в т.нар. широк център, поради изчерпани възможности в самият център. С оглед на тази тенденция безспорни са и нарастващите ангажименти на Община Стара Загора по поддържане на естетична градска среда, най-вече в централната част на града, която част урбанизационно се разширява в посоките изток и запад.

“Булевард „Св. Патриарх Евтимий“ вече изгубва своеобразната роля на източна граница на централната зона и същата е изместена в посока изток – се казва в предложението. – По булевард „Цар Симеон Велики“, между булевард „Св.Патриарх Евтимий“ и ул. „Ангел Кънчев“, са налице множество търговски и административни сгради, които обслужват живущите в района по начин не по- различен от живущите в сега определената централна градска част. По същият начин в резултат на търсенето на жилища и застрояване на такива, както и на обслужващи търговски и административни сгради, разразстване на централната част на града се забелязва и в посока запад между улица „Св.Отец Паисий“ и ул. „Димчо Стаев“ продължаваща в ул. „Д-р Тодор Стоянович“. В тази връзка и ул. „Св. Отец Паисий“ е загубила ролята си на западна граница на досега определената I зона.”

Община Стара Загора от години в дейностите по почистването, поддръжката на паркове, градини, улична мрежа и инфраструктура своеобразно е разширила централната част.

В тази връзка считам за целесъобразно да се разшири I-ва зона в посоки изток и запад, като за източна граница на I-ва зона се приеме улица Стефан Караджа, а за западна граница ул. „Димчо Стаев“, продължаваща в ул. „Д-р Тодор Стоянович“.

Предлагам също зониране на кв. Индустриален, като част от квартала да бъде включен във II-ра зона, поради по голямата близост до централната зона и близостта до товарна ЖП гара. Зонирането на кв. Индустриален няма да повлияе на данъчната оценка и задълженията за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци на производствените обекти, тъй като същите ползват коефициенти за местоположение по таблица №4 от Приложение №2 към ЗМДТ.

Предлагам също кв. АПК да премине от IV в III зона тъпоради близостта му до централната част на града – I-ва и II-ра зона, спрямо кв. Кольо Ганчев и кв. Зора. “
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн