ЕС прави отбранителен съюз – крачка към създаването на обща армия

STZAGORA.NET
*
EU 36523 страни от ЕС задълбочават съвместните си усилия във военната област. В Брюксел днес външните министри и министрите на отбраната подписаха Нотификация по постоянното структурирано сътрудничество на ЕС в областта на отбраната (PESCO) – официално писмо, което ще бъде предадено на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, както и на Съвета на ЕС.

Отбранителният и военен съюз на ЕС ще има допълнителен характер спрямо НАТО и няма да е негова алтернатива. Предвижда се създаването на единен център за реагиране при кризи и съвместни сили за намеса, както и своеобразен “военен Шенген” за свободно трансгранично придвижване на войски.

Коментарите в световните медии са, че САЩ насърчават ЕС в тези му усилия, докато против е била напусналата Евросъюза Великобритания, която вече няма да може да се противопоставя на създаването на европейския военен съюз. Засега към инициативата не са се присъединили още Дания, Португалия, Ирландия и Малта.
#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн