Жителите на село Преславен отбелязаха две годишнини навръх празника си

STZAGORA.NET
*
davdav“Изключително съм щастлив, че днес съм част от празника на село Преславен. Винаги е удоволствие да бъда в едно от най-добре уредените и дейни населени места в общината. Основано още през 16 век от братята Гюро и Джуро, днес преславенци имат повод да се гордеят с богата история и с пъстро настояще, пазейки българските традиции. Бъдете здрави и щастливи, празнувайте все заедно!”

С тези думи се обърна към жителите и гостите на Преславен днес председателят на Общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков. Той бе гост на празничните тържества по повод Архангеловден – празник на населеното място.

„Тази година е по-специална за нас – белязана е с няколко важни дати – 170 години от рождението на нашия революционер и съгражданин Бойчо Русев, както и 140 години от неговата смърт. Днес отбелязваме и 130 години от построяването, с общи усилия, на храм „Св. Архангел Михаил“, както и 100 години от преименуването на Преславен – каза Митьо Митев, кмет на старозагорското село. – Благодарение на помощта на Община Стара Загора, на Общинския съвет, както и с грижата на всеки един от нас селото ни има развита читалищна дейност, библиотека, пенсионерски клуб, а малкият и средният бизнес осигуряват работни места.“

Кметът изброи и всички жители на населеното място, които са оставили ярък отпечатък в историята му – Бойчо Русев, Георги Петков, ген. проф. Ганчо Савов, който е създал първото в България военно неврологично отделение и е автор на над 250 научни публикации и учебници, както и други, спомогнали за просперитета на китното село. По повод 100 години от рождението на ген. проф.Савов на празника в Преславен присъстваха негови родственици.

Митьо Митев обяви и инициативата, за която се надява да получи отново подкрепа от Общината и Общинския съвет – да се преименуват улиците в селото, за да носят имената на славни преславенци.

Тържеството в Преславен уважиха още секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, общинският съветник Николай Николов, народният представител Радостин Танев, десетки жители и гости на селото.

Пъстра бе празничната програма в Преславен. Специален музикален поздрави отправиха дамите и мъжете от певческата група към местното читалище “Димитър Наумов”, а част от най-малките преславенци рецитираха стихове и пяха химна на селото.
sdrdav
#vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн