ТРЕЙС започна изграждането на обходния път на Ахелой

STZAGORA.NET
*
С първа копка днес стартира изграждането на 4,5-километровия обходен път на град Ахелой, част от първокласния път I-9 Слънчев бряг – Бургас, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Средствата са от републиканския бюджет. Изпълнител на строително-монтажните работи е „Трейс Груп Холд“ АД. Стойността на договора е 23 241 167,05 лв. с ДДС, с финансиране от държавния бюджет. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „План Инвест Сърч“, в което участват: „План инвест Пловдив“ ЕООД, „Инфра Инвест“ ООД, „Сърч Корпорейшън СРЛ“ и „НТСС Консултинженеринг“ ЕООД. Техният договор е за 295 464 лв. с ДДС.

Обходният път на Ахелой е с национално значение. През активния туристически сезон трафикът е около 30 000 автомобила за денонощие. Ще бъда положени всички усилия още през лятото на 2018 г. част от трасето да се използва, за да се улесни пътуването между Поморие и Слънчев бряг.

Първокласният път е от изключително значение за Бургаския регион. Трафикът по него е интензивен целогодишно и с изграждането на обходния път транзитното движение ще се изнесе извън град Ахелой, ще се повиши безопасността на движението и ще се намали замърсяването на въздуха.

Обходният път ще е по изцяло ново трасе. Предвидено е строителство на две нови големи съоръжения. Едното е пътен надлез, който ще осъществи връзка между Тънково и Ахелой, а другото е мост над р. Ахелой. Ще се изгради и нова пътна връзка, свързваща Ахелой и Слънчев бряг, както и пътна връзка с кръгово движение, която ще свързва третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой и път I-9 Слънчев бряг – Бургас. Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обхвата на трасето.

На символичната първа копка присъстваха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов, заместник-областният управител на Бургас Владимир Крумов, кметът на Ахелой Иван Георгиев, представители на строителя и надзора и др.
#vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн