Стара Загора чества 95 години от кончината на митрополит Методий Кусев

STZAGORA.NET
*
Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Кипиран отслужи заупокойна света литургия в памет на митрополит Методий Кусев в храм „Св. Теодор Тирон“, намиращ се на върха на Аязмото. След службата официалните гости и владиката се отправиха към гроба на дядо Методий, където бяха почетени 95 години от кончината му. След това всички те извървяха пътя от мястото, на което е погребан до паметника му, където се проведе тържественият общоградски ритуал. Старозагорският владика отслужи водосвет по случай Деня на народните будители, след което се обърна към присъстващите:

„Днес ние отбелязваме 95 години от кончината на приснопаметния Старозагорски митрополит Методий. Стоейки пред неговия паметник, изграден в подножието на парк „Аязмото“, събуден към живот именно от него, не можем да остане равнодушни към онова, което той в продължение на целия си съзнателен живот вършеше. Не можем да не се преклоним пред неговия живот и деятелност, не можем да не се вслушаме в неговия строг, но любящ призив, с който, завършвайки своята книга „Възпитанието в духа на християнството или безбожието води към безнравственост, създава тирания, робство, отчаяние и социални нещастия“, пророчески ни увещава: „Дайте на младото поколение подобаващо възпитание в духа на вярата и вие сте направили всичко, което е потребно, за да бъде отечеството ни честито и славно“. И тъй, честитейки на всички Деня на народните будители, нека си пожелаем да чуваме техния глас, който ни зове да изпълняваме техните полезни увещания и да не отстъпваме от вяра, род и Отечество, за чието благоденствие те с похвално усърдие се потрудиха“.

На честванията присъстваха областният управител Гергана Микова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, зам.-областният управител Петя Чакърова, общински съветници, представители на институции, директори на училища и граждани.

Благовест ИЛИЕВ


#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн