Започват учения на стратегическите ядрени сили на САЩ

STZAGORA.NET
*

Старт на 30-тонната междуконтинентална ракета на САЩ с шахтно базиране "Минитмън 3"

След като миналата седмица Русия проведе комплексни тренировки на ядрената си триада – ракети, базирани на земя, въздух и море, според днешните съобщения на световните информационни агенции предстои да започнат учения и на стратегическите ядрени сили на Съединените американски щати под условното наименование “Глобален гръм” (Global Thunder). Русия е била уведомена за началото им, съгласно двустранното споразумение, от официалния представител на Стратегическото командване на САЩ STRATCOM Брайън Магуир. Китай не е бил уведомен заради липсата на подобен договор за взаимно информиране.

Представителят на STRATCOM е напомнил, че ученията Global Thunder се провеждат всяка година. Ще бъдат проверени възможностите на космическите сили, системите за наблюдение и разузнаване, системите за глобален удар, средствата за противоракетна отбрана, както и различни кибервъзможности.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн