Обявиха годишните награди на Балканската атлетическа гала – Стара Загора 2017

STZAGORA.NET
*
Церемонията по награждаването на отличените атлети започна в 20 часа днес в зала “Тервел” на Парк-Хотел “Стара Загора”. Домакин е Спортният клуб по лека атлетика „Берое“.

Балканската атлетическа гала е ежегодна тържествена церемония, на която се награждават най-добрите атлети и изгряващи звезди от региона за годината и се прави ретроспекция на важните събития на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ). Победителите се излъчват измежду медалисти от световни, европейски и балкански първенства.

Тази вечер бяха обявени следните носители на отличията:

Изгряващи звезди:

1. Лиляна Георгиева, България – 17 г., сребърен медал на 1500 м от Европейския шампионат за младежи, шампион на 800 м на Балканския шампионат за юноши и девойки под 20 г. и шампион на 1500 м на Балканския шампионат за юноши и девойки в зала. Само през 2017 година Лиляна Георгиева постига 10 национални рекорда и не случайно я наричат детето-чудо на българската атлетика.

2. Дорин Андрей Русу, Румъния – 18 г., сребърен медалист на 10 000 м и бронзов медалист на 5000 м от Европейското първенство за юноши и девойки под 20 г. Два пъти балкански шампион при младежите от Истанбул и Питещи.

Балкански атлети на годината:

1. Бианка Ръзор, Румъния, – 2 бронзови медала на 400 и 4х400 м от Универсиадата. Два пъти балкански шампион на открито в Нови пазар и в зала в Белград. Златен медалист с румънската щафета на Европейското отборно първенство – 1-ва лига.

2. Месуд Пезер – Босна и Херцеговина – носител на Европейската купа по хвърляне, балкански шампион от Нови пазар и сребърен медалист от Балканското първенство в зала в Белград.
Домакинството на Балканската атлетическа гала е голяма чест за страната ни и е доказателсто за значимата й роля в атлетическото семейство на Балканите.

* * *
В началото на церемонията АБАФ подписа договор с Беларуската атлетическа федерация и Атлетическия асоциация на страните от Персийския залив за провеждане на тристранна среща през юни 2018-а на новия стадион в столицата на Беларус – Минск, съобщи atletikabg.com.

Президентът на АБАФ Добромир Карамаринов, който е първи вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация и ръководи БФЛА, представи дейноста на Балканската атлетика през последните години и развитието на организацията. Карамаринов подчерта, че членките на АБАФ отдавна надхвърлят границите на Балканския полуостров и че през 2018-а година състезанията от календара ще станат 11 с включването на ново състезание – балкански шампионат за щафетни бягания.

Кулминацията на вечерта бе обявяването на Атлет и Атлетка на АБАФ и Изгряващи звезди на годината.

За Атлет на Балканите стауетка получи един от най-силните гюлетласкачи в Европа и света – Месуд Пезер (Босна и Херцеговина), а наградата му бе връчена от Добромир Карамаринов.

Специалистката на 400 м – Бианка Рейзър (Румъния) взе приза за Атлетка на Балканите от Ахмад Ал Камали – член на Съвета на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации).

За Изгряваща звезда на годината при младежите бе обявен бегачът на дълги разстояния Дорин Андрей Русу (Румъния), който бе отличен от Мартин Трайков – президент на Мспорт – един от спонсорите на АБАФ.

България също намери място в престижната класация благодарение на една от най-добрите европейски девойки в бягането на средни и дълги разстояния Лиляна Георгиева, която е Изгряваща звезда на годината при девойките на АБАФ. Лиляна бе наградена от Иван Колев – президент на атлетически клуб „Берое“ и домакин на Галата.

Класацията за различните категории се базира на постигнати резултати и класирания, както и участия в балкански шампионати.

Призьорите бяха изненадани от домакините от парк-хотел „Стара Загора“, където се проведе събитието, с торта със снимки на техните лица.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн