Съдът окончателно потвърди забраната за строителство в Бедечка

STZAGORA.NET
*
Делата срещу строителната забрана в Бедечка окончателно загубени
*
Заведени преди година, дела срещу строителната забрана в парк “Бедечка” са окончателно загубени. Това сочи сайтът на Върховния административен съд, съобщиха от гражданската група “Запазете Бедечка”.

В последните няколко дни ВАС е взел ОКОНЧАТЕЛНО решение по общо 11 дела. ОСТАВЯ В СИЛА решенията на Административен съд Стара Загора, с които са отхвърлени жалбите срещу Заповедта на Община Стара Загора за налагане на пълна строителна забрана за времето, необходимо за изменение на устройствените планове на парка – ОУП и ПУП.

Тук могат да се види за пример едно от делата:
http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/7ada1e74ee7fb734c22581ad00274d17?OpenDocument

Делата бяха заведени от хора с терени в парка и строителни фирми. Поводът беше миналогодишното решение на Общинския съвет на Стара Загора да започне процедура по промяна на устройствените планове и запазване на стотиците декари зелена площ с алеи и хиляди дървета. Заедно с началото на процедурата беше въведена и забрана за строителство.

Преди месец новият общ устройствен план на парка (ОУП) бе приет от Общинския съвет на Стара Загора. Така над 300 декара реална паркова територия бяха отново отредени за парк, след като години наред фигурираха в плановете на града като петно за застрояване.

Сега отново има опити за съдебни обструкции, но не се очаква те да променят посоката на дългогодишния процес, заявяват от “Запазете Бедечка”. Две решения на Общинския съвет, решения на нарочна комисия, местен референдум и поредица граждански акции в последните години показаха ясно, че Стара Загора няма да приеме застрояване на парка.

Екозащитниците напомнят, че кметът Живко Тодоров и председателят на Общинския съвет Таньо Брайков потвърдиха наскоро, че стоят зад решенията на Общинския съвет за запазване на парка, и че те са законосъобразни. Тече и прехвърлянето на военни имоти, с които да се заменят реституирани в зелената площ терени.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн