В Стара Загора обсъдиха законодателни промени в образованието за създаване на квалифицирани кадри в помощ на бизнеса и икономическото развитие на региона

STZAGORA.NET
*
Образователният министър Красимир Вълчев обсъди в Стара Загора днес с представители на бизнеса и институциите нужните законодателни промени в образованието, за създаване на квалифицирани кадри в помощ на бизнеса и икономическото развитие на регион Стара Загора.

„В образователното министерство ясно виждаме връзката между пазара на труда и образованието. Имаме ясен акцент върху професионалното образование. Работодателските организации, общините, синдикалните организации и гражданския сектор са наши партньори, във взаимодействие сме и обсъждаме всички актуални политики. В момента професионалните паралелки са 46-47 %, а догодина трябва да са 2-3 % повече“. С тези думи днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев започна срещата си с представители на бизнеса и на работодателски организации от Старозагорска област. Тя се проведе в залата на Областна администрация, организирана от областния управител Гергана Микова и Клуба на работодателя – Стара Загора.

Според председателя на клуба Димитър Гайдаров едно от условията за увеличаване на инвестициите в нашия град е наличието на квалифицирана работна ръка, за което е необходимо създаване на учебни програми и професионални кадри. Той представи готовността на клуба за законодателни промени в тази насока. Гайдаров зададе въпрос дали е възможно в Стара Загора да се създаде Политехническа гимназия, в която специалностите да са съгласувани с бизнеса. По думите му, необходимо е да се редуцират местата за прием в езиковите гимназии, на базата на повишаване на критериите за прием в тях. Работодателите предлагат и създаването на Център по медиация на национално ниво, който да координира нуждите на бизнеса и дейността на образователните институции.

„Проблемите в образованието са стари, сега берем плодовете на неправилната държавна политика в бранша през 90-те години. Това, което е важно сега, е бизнесът, общините и държавата да вървят заедно, с единни действия. Ефект няма да се постигне, ако усилията не са координирани“, това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на срещата. Той изрази категорично несъгласие с идеята за редуциране на местата в езиковите гимназии. „Ние работим в конкурентна Европа – не може с административни мерки да подобряваме ситуацията“, каза Тодоров. Според него трябва да има качествено висше образование, защото в момента дипломите в България не гарантират способности. По думите му, важно е да се увеличат заплатите на учителите. „По-високото заплащане на учителите ще гарантира качествен образование и в малките населени места. Оттам трябва да се започне“, убеден е Тодоров. „Пазарът определя всичко. Високите заплати ще насочат интереса към определени специалности“, каза още той.

Министър Вълчев каза още, че през следващите 10-20 години ще има остър недостиг на работна сила. „Проблемът ще е драматичен с лекари и учители. Учителите са тези, които създават базата за всички останали професии. Проблем има и със структурата на образованието.“ По думите му, в аграрните, инженерните и педагогическите науки има недостиг на кадри за сметка на социалните.

От клуба на работодателя поискаха успели хора от бизнеса да влязат в класните стаи и да въздействат на децата и техните родители с личния си пример. Те предадоха на министъра разработван две години от тях алгоритъм на взаимодействие между бизнеса, образователните институции и браншовите организации.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн