Доброволци на “Грийнпийс” – България ще почистват в Старозагорските бани на 28 октомври

STZAGORA.NET
*
На 28.10.2017 г. местната група на “Грийнпийс” – България в Стара Загора организира почистване на Старозагорските бани. Територията, определена за почистване, е пътеката покрай реката.

След активния летен сезон там могат да бъдат намерени всякакви боклуци – фасове, пластмасови бутилки, чашки, найлонови торбички, части от плажни детски играчки, сламки, стъклени бутилки и други неочаквани отпадъци.

Почистването е свързано с Международния ден на Черно море, който се отбелязва всяка година на 31 октомври. Голяма част от боклуците и особено пластмасата за еднократна употреба попадат чрез реките в моретата. Прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия в последните десетилетия е довела до повсеместно замърсяване на водоемите, моретата и океаните по цял свят с пластмаса. Тези частици във водните басейни навлизат в хранителната верига на морските животни и заплашват не само тях, но и здравето на хората, които след това ги консумират.

“Надяваме се почистването е да привлече вниманието на гражданите на Стара Загора и областта върху проблема със замърсяването с пластмаса и да доведе до по-малко използване на пластмаса за еднократна употреба” – заявяват от “Грийнпийс”.

По време на почистването ще бъдат поставени табели, приканващи почиващите да прибират отпадъците си в края на престоя си. За доброволците, които се включат в акцията, ще бъдат осигурени ръкавици, чували, както и енергизираща храна.

Място на срещата: Моста на реката
Час на срещата: 11:30
Линк към събитието: тук

За повече информация за събитието:
Тодор Орехов,
Координатор на доброволци на „Грийнпийс“ – България за Стара Загора
Тел. 0897 966 359
Еmail: todor.orehov@gmail.com

За повече информация за кампанията „Свободни от пластмаса“:
http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/plastics/
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн