В Стара Загора откриха Августиада 2017 с участието на над 30 винарни

STZAGORA.NET
*
В Стара Загора днес откриха шестия Фестивал на виното и културното наследство Августиада, в който участват над 30 наши и чужди винарни. Те ще спорят за вниманието на посетителите, които пък ще определят кои ще са носителите на наградите за 2017 година.

От името на организаторите зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова пожела успех на участниците и гостите на феста. Тя разказа, че като малка е участвала в грозодобер в родния си край и за цял живот е запомнила песента на виното.

„Фестивалът, освен че е едно от чудесата на България, заради хубавите вина, е и празник на Стара Загора”, каза при откриването областният управител Гергана Микова. На откриването присъства и зам.-кметът Иванка Сотирова.

„Радваме се, че нашият фестивал получи висока оценка от Европейския сайт за вино и приключения. Той е класиран между петте най-добри винени събития у нас”, съобщи Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора – един от организаторите на Фестивала.

„Благодаря на организаторите, че са избрали Гърция за партньор, икономическите връзки между нашите страни се развиват непрекъснато. Общо 2.5 млрд. евро са гръцките инвестиции в България, а търговският стокообмен надхвърля 3 млрд. евро”, обясни Георгиос Коцодимос, ръководител на икономическата служба в посолството на Гърция у нас. По думите му, старозагорският фестивал може да бъде предпоставка за сътрудничество за внос на гръцки вина у нас.

В церемонията участва и новоизбраната Царица на Августиада 2017 Мартина Танева.

Освен хубаво вино, посетителите на изложението се наслаждават на кулинарни специалитети, представени от традиционния партньор Метро Академия с шеф Юри Велев и старозагорската фирма Аякс.

Ще се проведе и майсторски клас „Непознатите винени съкровища на Гърция”, със съпътстваща гръцка културна програма.

Гала вечерта в Държавна опера Стара Загора ще започне в събота от 19.00 часа с концерт-спектакъл и ще продължи със стилна вечеря във фоайето на Операта.

Августиада 2017 ще завърши на 15 октомври в 16.00 часа с церемония по награждаване на вината, спечелили най-много гласове от посетителите на изложението. Трима от гласувалите ще получат специални награди.

В рамките на фестивала вчера в зала 33 на Регионален исторически музей се проведе Семинар (жива лаборатория) и откриване на щанд за  биоикономика по проект BioSTEP. Изложението представя разнообразие от продукти, които съдържат компоненти, произведени от възобновяеми суровини или чрез биологични процедури. Примерите включват рокли, направени от млечни остатъци, чаши за кафе от кафена утайка или подметки за маратонки от оризови люспи и други.

#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн