Изненада! Вижте кой учи по най-добрите учебници в Европа

STZAGORA.NET
*
Едни от най-добрите учебници в Европа за 2017 година са български. Това стана ясно на конкурса за най-добър учебен материал – BELMA (Best European Learning Material), който се провежда всяка година на Международния панаир на книгата във Франкфурт. Комплектът „Голямото приключение“ за 1. клас на издателска група „Просвета“ получи бронз в категорията за възрастова група 6 до 11 години. По него от тази учебна година учат десетки хиляди български първокласници.

„Това е голямо признание за труда на всички мои колеги, особено като се има предвид, че журито на конкурса награждава наше издание за втора поредна година – заяви Георги Шарабов, заместник-главен редактор в „Просвета“. – Миналата година бе отличен учебникът ни по френски език и литература за 11. клас“.

Първа награда бе дадена на португалски учебник по музика, а втора – на норвежки учебник по английски език. „Просвета“ единствена бе наградена за цял комплект.

Десетки хиляди първокласници ползват през тази учебна година целия комплект „Голямото приключение“ или отделни учебници от него. Комплектът с марката „Просвета Плюс“ включва учебници и помагала по всички 6 предмета за 1. клас: български език и литература, математика, околен свят, музика, изобразително изкуство и технологии и предприемачество. Други десетки хиляди деца учат по комплекта за 2. клас от същата поредица, която ще продължи и в 3., и в 4. клас.

Награденият комплект е дело на общо 16 автори – университетски преподаватели, действащи учители и специалисти по методика на началното образование. Графичното оформление, илюстрациите и кориците на всички учебници в поредицата се правят от студиото „ХРИС – 2001“ ООД.

Десетки хиляди деца в 1. и 2. клас учат и по другата нова поредица с марката на „Просвета“ – „Чуден свят“. Нейни автори са утвърдени и доказали се през годините професионалисти с огромен опит в създаването на учебници.

Всички учебници от двете поредици имат електронни варианти, които са безплатни за учителите, работещи с тях. Е-учебниците съдържат изключително атрактивни триизмерни анимации, интерактивни упражнения, забавни и логически игри, видеофилми и аудиозаписи. Те са мощен инструмент за разнообразяване на работата в клас и за ангажиране на вниманието на малките ученици.

„Това е голямо признание за труда на всички мои колеги“, заяви във Франкфурт по време на награждаването зам.-главният редактор на издателска група „Просвета“ Георги Шарабов

„Просвета“ за първи път получава награда за българоезични учебници във Франкфурт. Иначе издателската група има вече утвърдена традиция да печели отличия за своите учебници и помагала по чужди езици.
Миналата година ЕNVOLS, учебникът по френски език и литература за 11. клас на „Просвета“, бе удостоен със специалната награда на журито заради иновативния си подход при работа с литературни текстове. Тази награда се присъжда ежегодно само на един учебник, избран от всички възрастови категории и учебни предмети в рамките на конкурса BELMA (Best European Learning Material Award – Награда за най-добър европейски образователен материал).

През 2014 г. българският учебник по британска и американска литература за 11. клас на издателство „Просвета“ „LitUps!“ беше отличен като най-добър в категорията си на Панаира на книгата във Франкфурт.

През 2009 г. езиковата система по английски език за 5. клас HELLO! получи бронзова награда на същия конкурс. Цялата система HELLO! за прогимназиалния етап на обучение пък беше оценена като най-добре разработената програма в Европа за преподаване на английски език на дете, за което той не е майчин.

Конкурсът BELMA се организира от Асоциацията на европейските издатели на учебници (EEPG) съвместно с Международната асоциация за изследване на учебници и учебни медии (IARTEM).
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн