300 автомобила очакват посетителите на Автосалон София 2017 в Интер Експо Център

STZAGORA.NET
*
Международният автомобилен салон София 2017 ще бъде най-голямото и мащабно изложение в 25-годишната история на родното експо. 65 фирми-изложители с над 300 експоната очакват посетителите от 14-ти до 22-ри октомври в Интер Експо Център.

Работното време на автосалона ще бъде между 10.00 и 20.00 часа. Ще бъдат представени повече от 44 световни марки (36 автомобилни и 8 мотоциклетни). Автомобили: ALFA ROMEO, AUDI, BMW, CITROEN, DACIA, DS, FIAT, FORD, GREAT WALL, HAVAL, HONDA, HYUNDAI, INFINITI, JAGUAR, JEEP, KIA, LADA, LAND ROVER, LEXUS, MAZDA, MASERATI, MERCEDES-BENZ, MINI, MITSUBISHI, NISSAN, OPEL, PEUGEOT, RANGE ROVER, RENAULT, SSANG YONG, SKODA, SUBARU, SUZUKI, TOYOTA, VOLVO, VOLKSWAGEN. Мотоциклети: BMW, HONDA, HARLEY-DAVIDSON, KYMCO, MV AGUSTA, PEUGEOT, SUZUKI, TRIUMPH. Запазено място в изложението имат и производителите и търговците на гаражно оборудване, резервни части, гуми, масла, аксесоари, охранителни системи, аудио системи, а така също лизингови компании, банки, застрахователи и други.

В шестте зали на „Интер Експо и Конгресен Център“ посетителите ще могат да видят и докоснат над 70 технологични новости и автомобилни премиери. Впечатляващ е и броят на автомобилите с алтернативно задвижване – хибридни, plug-in и изцяло електрически – общо 28. Рекорд има и при автомобилите за тест драйв – 83 автомобила и мотоциклета, както и при голямата награда – чисто нов автомобил – която късметлията ще може да избира между 12 страхотни коли. Общата стойност на автомобилите, които ще бъдат изложени в Интер Експо Център, е 12 млн. лева, а сумарната им мощ надхвърля 40 000 к.с.

Посетителите ще могат да ползват паркинга под бул. “Цариградско шосе” при новооткритата едноименна метростанция. Капацитетът е 1300 места. Входът е в посока на движението от Пловдив към София в локалното платно пред „Интер Експо и Конгресен Център”.

Над 14 000 кв.м е изложбената площ, което е два пъти повече от изложението през 2011 година – „не защото толкова успяхме да напълним, за защото толкова имаше за пълнене“, подчерта председателят на Асоциацията на автомобилните производители (ААП) и техните оторизирани представител в България Александър Миланов. По думите му Автомобилният салон в София е най-голямото изложение на територията на Международния изложбен център и практически показва неговият цялостен мащаб.

Престижният автосалон се организира от ААП за 23-ти път и за поредна година е включен в календара на OICA (Международната организация на автомобилните производители).

Според статистиката България е сред отличниците в Европа по продажби на нови автомобили през първите 8 месеца на 2017 г. Ръстът е почти 18% и перспективите до края на годината са много добри. Увеличава се броят на закупените хибриди и електромобили. „У нас има около 500 регистрирани електрически коли, като заедно с хибридните бройката нараства до около 2000“, съобщи Храбрин Иванчев – член на УС на ААП. Расте и броят на зарядните станции – докато преди няколко години бяха 2-3, сега са над 100, като голяма част от тях са безплатни, допълни Иванчев. По думите му цената на електрическите автомобили ще продължи да пада и до 4-5 години возилата с алтернативно задвижване ще са половината от произвежданите нови коли.

За да ускори обновяването на автопарка и навлизането на автомобили с алтернативно задвижване, Асоциацията на автомобилните производители е предложила да има държавна субсидия при покупката на електрически автомобил от 5000 евро и 2500 евро за хибрид, съобщи изпълнителният директор на ААП Татяна Груева. Други мерки, които асоциацията предлага, са свързани с освобождаване от ДДС при покупка на коли с алтернативно задвижване, въвеждането на принципа „замърсителят плаща“ и промяна в данъчната политика за нови автомобили, повишаване ефективността на годишните технически прегледи и регламентиране на сервизната дейност. Средната възраст на превозните средства у нас все още е над 18 години. По данни на МВР по-малко от 5% от автопарка в страната са автомобили до 5-годишна възраст, а над 69% са колите, произведени преди повече от 15 години.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн