Стара Загора празнува за 30-ти пореден път своя 5-ти октомври

STZAGORA.NET
*
Честването на Празника на Стара Загора започна в 09.00 ч. с тържествена Света литургия в катедралния храм „Св. Димитър“. Поради реконструкцията на централния площад и пешеходната зона в Стара Загора тази година тържествата бяха съсредоточени пред общината и в парк „Пети октомври“, който бе изпълнен от множество хора, деца, млади и стари жители на града.

Ритуалът с вдигане на националния флаг бе проведен пред сградата на общинската администрация, след което официалните лица заеха местата си на трибуната в парка. Присъстваха областният управител Гергана Микова, нейните заместници Петя Чакърова и Димитър Драчев, зам.-кметовете Йордан Николов, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, секретарят на общината Делян Иванов, общински съветници, директори на регионални структури, общественици и дейци на културата.

В приветствието си към старозагорци зам.-кметът Иванка Сотирова припомни, че Стара Загора – градът, който се е възкресил от пепелищата, отбелязва своя празник за 30-ти пореден път. „Стара Загора днес е градът с най-старите европейски къщи. Градът с хилядолетна история, градът с правите улици, градът на поетите. Днес Стара Загора е обновена и продължава да се обновява. Само в последните няколко месеца и последната година се обновиха два квартала на Стара Загора – кв. „Самара” и кв. „Три чучура север”. Само в тези няколко месеца и години се обновиха всички детски ясли, детски градини, приключва санирането в следващите няколко месеца. Стара Загора е с най-благоприятната инфраструктура и едно от най-качественото образование. Стара Загора е най-благоприятното място за младите хора, които все повече се завръщат тук, защото има сигурност за отглеждането на техните деца, с добро образование и с добри възможности за институционалното им отрастване в училища и детски заведения“, изтъкна Сотирова. Тя акцентира на богатия културен календар на града, който се съизмерва само със София.“Всичко това е благодарение на всички вас, старозагорци. Всички вие, които с водителския си дух, с цялото дръзновение и с вашето креативно мислене правите града и управлението на този град, да има най-доброто отношение към вас. Затова хвала на нашия кмет, който успя да обедини мнението на старозагорци и не само парк Артилерийски, но още един парк да има в Стара Загора, защото Стара Загора трябва да диша и да живее в тази благоприятна среда. Моето послание към всички вас е да бъдем здрави, всички да се чувстваме и да обичаме родния град и нека Стара Загора расте, но Стара Загора да младее. Честит празник старозагорци!“ – обърна се зам.-кметът към хилядите, събрали се в парк „Пети октомври“ днес, на празника на града.

Тазгодишният носители на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ Христо Стоичков ще получи символичната огърлица на града на специална церемония през декември. По традиция от 21 години насам за един ден на своя празник Стара Загора се управлява от Млад кмет. Зам.-кметът Сотирова припомни, че инициативата за избор на Млад кмет и Младежки общински съвет, тръгнала от Стара Загора преди 21 години, е намерила много последователи в страната. Тя връчи ключа на града на новоизбрания кмет на Млада Загора – единадесетокласничката Патрисия Желева от СУ „Васил Левски”, която също поздрави младите хора и всички старозагорци с празника. За първи път тази година бе избран и неин заместник – Свилен Стоянов от ГПЧЕ „Ромен Ролан”.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и неговият клир отслужиха празничен водосвет и молебен за здраве и успех на старозагорци.

Пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора в парк „Пети октомври“ бяха положени венци на признателност към първостроителите и загиналите за свободата на града – от Община Стара Загора и Старозагорския гарнизон, Общински съвет Стара Загора, областния управител, Старозагорската митрополия и от Основно училище „Св. Никола“, а старозагорци отрупаха паметника с цветя.

Програмата продължи със спектакъл „Фолклор от безкрая“ на възпитаници на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“, гр.Котел.

Откриването на традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон 2017” е в зала “Байер” днес от 18.00 ч.

В Регионалния исторически музей от 15.00 ч. ще се проведе беседа за възстановяването на Стара Загора след Освобождението и строежа на първите частни и обществени сгради “Град, възкръснал от руините”.

Довечера в парк „Пети октомври“ от 18.30 ч. старозагорци и гостите на града ще се веселят с „Тракийски ритми“ – концерт на Иво Папазов и неговия оркестър.



#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн