Старозагорската мултимедия отбелязва 20 години от първото си голямо отличие – златен медал от Международния панаир в Пловдив

STZAGORA.NET
*
Към славните години ни връщат спомените на мениджъра на мултимедийния проект инж. Методи Губеров
*

Инж. Методи Губеров

На днешния 3 октомври се навършват точно 20 години от деня, в който ДЗУ – Стара Загора спечели единия от двата си златни медала от Международния мострен панаир в Пловдив. Отличието бе присъдено на старозагорската фирма за създаването на първия в България мултимедиен учебник – “Културата през вековете”, качен на компактдиск.

Мениджър на екипа, създал уникалния за България нов формат, е известният старозагорец инж. Методи Губеров, ръководител по това време на Направление “Мултимедия и информационно обслужване” на ДЗУ, в чийто състав е Мултимедийният център. Ето какво си спомня той днес за онези славни години, в които ДЗУ твореше история:

- За тогавашното време издаването на първия мултимедиен учебник у нас беше събитие от огромно значение както за образователната ни система, така и за обществото като цяло. Защото до този момент подобен тип представяне на образователна програма не беше правено. Мултимедията е съчетание на текст, звук и видео. Тя предоставя, за разлика от традиционните учебници, светкавичен достъп до цялата информация от подробното меню. Така този диск прокарваше нов, неизследван път.

“Културата през вековете” едно към едно представяше издадения през 1995 г. учебник по културология на професорите Влъчко Кунчев и Валентин Ангелов. Националната програма за обучение по мениджмънт и икономика за средните училища възложи на Мултимедийния център на ДЗУ да разработи мултимедиен продукт на базата на този учебник.

Мултимедийната презентация на “Културата през вековете” съдържа три раздела, в които са включени 55 откъса от музикални произведения, 390 картини, 57 портрета на видни личности и 22 откъса от игрални и документални филми.

Задачата, която тогава ръководството на ДЗУ постави на Мултимедийния център, беше много интригуваща, пленяваща със своята перспектива, и нашият колектив пристъпи към реализацията й с голям ентусиазъм. Тогава нямаше откъде да се учим как се прави подобен продукт, тъй като нямаше такива образци. И много от нещата трябваше да ги решаваме в движение. Например по какъв начин да използваме ограничените възможности на тогавашните компютърни конфигурации, които имаха ниска скорост в сравнение с днешните, малка оперативна памет, малка видеопамет. Въпреки тези дадености успяхме да направим един добър мултимедиен продукт, който използваше на 100 процента възможностите на компютърните системи. Крайният резултат бе съвсем приличен.

Всъщност ние завършихме “Културата през вековете” още в края на септември 1996 година, но за малко изпуснахме срока за представяне на Пловдивския панаир. А искахме да видим и каква ще бъде реакцията на Министерството на образованието, на училищата, и едва тогава да го представим. Затова участвахме в Международния мострен панаир през следващата 1997 година. На него нашата мултимедийна презентация извоюва безапелационно златния медал.

В този наш пръв мултимедиен учебник бяха вложени усилията на един много сериозен колектив. Ръководител на проекта бе инж. Елка Димитрова. Тя бе човекът, който направи мултимедийната интеграция на продукта. Художник и дизайнер бе Златан Дрянов, който имаше изключително интересни виждания за това, как да изглеждат навигационните инструменти на продукта и по какъв начин да допринесе като дизайнер за красотата на една такава презентация. Обработката на аудио- и видеоматериалите осигуриха Петко Тодоров и Мартин Русев. В продукта вложиха усилията си и колегите от предпечата на Мултимедийния център. А така също Биляна Клисурова и Ренета Янкова. Това беше колективът, който работеше в синхрон, без да брои дните и нощите, за да се получи чудесният краен резултат.

Няма никога да забравя в мига, когато стана готов първият образец, с каква голяма радост посрещнахме неговия тираж и колко горди бяхме, че сме направили нещо толкова значимо за първи път. По същия начин, по който се радвахме преди това и на първия интернет център в България, който отворихме за гражданите в Стара Загора, и на първия рекламен диск в бизнес средата.

Точно “Културата през вековете” ни даде тласък по-нататък да разработим и “Художественото наследство на България”, а там вече, в този втори проект, се присъединиха и дизайнерът Димчо Димов – също великолепен специалист в своята област, и Милен Ботев в обработката на аудиозаписите и видеоизображенията. Тази презентация стана също много популярна и извоюва следващата година голямата награда на Клуб “Отворено общество” в Стара Загора.

“Културата през вековете” според мен е сред четирите най-добри заглавия от общо над 40, които колективът ни е правил. Ще добавя и голямата презентация на “Света гора – манастирът “Зограф” – те бяха в началото, те пробиха пътя за мултимедията и отвориха място за следващите заглавия, за да достигнем преди две години до последната засега във времето презентация “Стара Загора – град от древността”.

Това нямаше да бъде възможно, ако през 1992 г. нямаше решение на Борда на директорите на ДЗУ да се създаде поделение, което да разработи първите компютърни кабинети в България за образованието с внедряването на програмите за обучение по физика, математика и електроника в тогавашния Техникум по електроника в Стара Загора, в средните общообразователни училища в Полски Тръмбеш, в Раднево и др. По този начин се тръгна тогава благодарение на тогавашния председател на Борда на директорите на ДЗУ Петър Танев и изпълнителния директор Рафаел Саркисян. По-късно Мултимедийният център беше създаден с изключителната подкрепа на следващото ръководство на ДЗУ в лицето на завърналия се на поста Атанас Атанасов, който ни оказа огромна подкрепа. Без тях нямаше да има мултимедийни продукти, за които да си говорим след 20 години.

Споделям всичко това, за да насърча всички млади хора в Стара Загора, които работят в областта на информатиката, и не само, че е напълно възможно да бъдат първи в много области. Не знам дали нашите съграждани си спомнят, но ние имаме трикратен световен шампион по информатика – Цветомир Петров. Тогава той присъстваше на откриванията на нашите кабинети. Децата го докосваха, възхищаваха му се. И много от тях, които тогава започнаха ентусиазирано да посещават компютърните кабинети, днес са водещи компютърни специалисти.

Гордея се с този период от моята професионална кариера. Той ми е доставял най-голямо творческо удовлетворение и съм бил най-щастлив от това, което правим. Оттогава много презентации има направени за различни общини в България. Те разказват за музеите, културата, църквите, манастирите, училищата в градовете. С годините компютърните системи станаха по-мощни, с по-голяма памет, което ни даде възможност да качваме на дисковете много повече информация, да показваме например откъсите от игрални филми на цял екран, а не както в началото – в по-малък прозорец. От друга страна с новите облачни интернет технологии веднъж събрано, мултимедийното съдържание получава неограничено широко разпространение и популяризация.

Днес се надяваме да направим още едно издание на “Стара Загора – град от древността”, на още 4 езика. Освен на български и английски, както е в първото издание, да го направим и на руски, френски, английски и испански, за да стане достъпен за още по-широк кръг чужденци. И прекрасният ни град с помощта на мултимедията да достигне до всички краища на света.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн