Патриарх Неофит и кметът на Стара Загора Живко Тодоров откриха научна конференция за живота и делото на митрополит Панкратий

STZAGORA.NET
*
С Господнята молитва „Отче наш“ в изпълнение на Октет за източноправославна музика „Св. Йоан Дамаскин“, диригент Стефка Минкова, започна днес научната конференция „Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик“ в общинската зала „П. Р. Славейков“ в Стара Загора. Прави изслушаха изпълнението Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, народни представители, общински съветници, директори на културни институти, участници и гости на конференцията.

Негово светейшество откри форума с кратко слово за делото и личността на старозагорския владика, в което го описа като „всеотдаен архиерей, грижовен архипастир, старателно изпълнил своя църковен и граждански дълг“. „Строгостта и архиерейското му звание се съчетават в светлата му личност със строгостта и твърдостта, които изисква позицията на църковния администратор и на епископа, като Божий разпоредник, в църквата Христова. Такъв ще остане в паметта на църквата образът на митрополит Панкратий – образ на истински християнин и духовник, отдал целия си съзнателен живот и всичките си сили и дарования на Бога и делото на Неговата света църква. В живота и в служението си митрополит Панкратий се отправяше към Господа единствено с думите на псалмопевеца, че никога не ще допусне праведник да се поклати и че във вечна памет ще остане праведник. С ясното съзнание за тези вечни истини той живя и се представи пред престола на Бога, когото обичаше с цялото си сърце и на когото служеше без да жали здраве, сили и способности. Вечна и блажена да бъде паметта на Старозагорския митрополит Панкратий, божият мир и неговата велика мисъл да бъдат с всички вас“ – изрече патрирах Неофит.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров в приветствието си към участниците в конференцията се обърна и към младите хора в залата.

„Днешният свят е много забързан и често не си даваме сметка за малките неща, които са изключително важни. В този материален свят ние никога няма да намерим утеха и спокойствие, защото това състезание в материалното, как да бъдем все по-богати, не е това, към което трябва да се стремят хората. Истинският свят, който може да ни направи щастливи и свободни, е духовният свят, светът на вярата. Затова съм щастлив, че днес можем да приветстваме тук нашия патриарх – един изключително достоен и уважаван човек, нашия митрополит, който показа, откакто е в Стара Загора, че един архиерей има много други функции, чрез които може да влияе на убежденията и вярата на хората, освен чисто формалните“ – каза Тодоров. Той благодари на Българската православна църква и духовенството, „че пазят българската вяра, че всички имаме възможност в днешния объркан свят да почерпим мъдрост и воля, да продължим да се борим с предизвикателствата и да го правим по един по-морален начин, какъвто проповядва българската църква.“

Кметът нарече митрополит Панкратий достоен, истински човек на вярата, избран да служи, а не да му служат. Той благодари на всички в залата, които помагат на църквата и увери, че Община Стара Загора ще продължи да сътрудничи и подпомага дейността на Старзагорската митрополия.

По време на конференцията днес бяха представени доклади на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, на Великотърновски митрополит Григорий, на академик Благовест Сендов, проф. Цанко Яблански, доц. Димитър Попмаринов.

От 17,00 часа в храм „Св. Богородица“ ще бъде отслужена Възкресно-празнична вечерня. В 19,00 часа започва концерт, посветен на петдесетгодишнината от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий, в залата на Държавна опера – Стара Загора. Утре, 1 октомври 2017 г., в 8,00 часа в храм „Въведение Богородично“ ще бъде отслужена възкресно-празнична утреня.

В 9,00 часа в храма ще бъде посрещнат Светейшият Патриарх и Високопреосвещените архиереи, и ще бъде отслужена Божествена св. Литургия.

Книга, филм и молитвеник представят по време на честванията на 50-годишнината от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий. Ще бъдат връчени ордени на името на „Св. Прпмчк Игнатий Старозагорски“ и „Св. Апостол Карп“, а също ще бъде представен и електронният сайт на Старозагорската митрополия.


#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн