Стара Загора тържествено посрещна българския патриарх Неофит

STZAGORA.NET
*
В Стара Загора тържествено беше посрещнат българския патриарх Неофит. Негово Светейшество ще участва в тридневните чествания на 50-та годишнина от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий.

Пред катедралния храм „Св. Димитър“, заедно с придружаващите го представители на Светия Синод и църковния хор при патриаршеския храм “Св. Ал. Невски” в София, той беше тържествено посрещнат от Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, областния управител Гергана Микова, заместник-областния управител Петя Чакърова, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, народния представител Кръстина Таскова, представители на старозагорската епархия и десетки граждани. Деца от неделното училище в храм “Св. Троица” и митрополията подариха на българския патриарх свои рисунки на икони.

Българският патриарх Неофит отслужи заупокойна молитва на гроба на приснопаметния старозагорски владика Панкратий, който се намира в двора на църквата.

Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан произнесе прочувствена реч в памет на своя духовен старец, в която припомни светлата диря, оставена от него като глава на Старозагорската епархия. Официалните лица и гражданите отрупаха с цветя паметното място. “Сърцата ни са преизпълнени с чувства и емоции, които нахлуват заедно със спомена за приснопаметния владика, пред чийто гроб стоим с трепет и вълнение – обърна се към присъстващите митрополит Киприан. – Когато по Божия промисъл Бог ме постави на митрополитския престол в Стара Загора открих още качества, които ме карат да му се възхищавам. Сега отново се убеждавам в перспективните му мисли и действия, чиито добри плодове все още берем. Сега по-често се вглеждам в неговия пример като участник в междуцърковните отношения и черпя от опита. В следващите два дни ще можем да си припомним неговата личност, независимо от обстоятелствата, които ни се представят от една и друга медия, злоупотребяващи с паметта на митрополит Панкратий. Нека се поучим от неговия пример. Той имаше покаяние, милост, добросърдечие, вдъхновение и боязъм от Бога. Духовният му живот показа именно това, че когато човек се покае и потърси прошка от Бога, той ще бъде приет. Бог ми е свидетел, че тази моя лична любов към моя духовен старец дядо Панкратий ме вдъхновява и ми дава сили. Нека почерпим този опит – силна личност, която намери мъдростта на покаянието и сърцераздирателните сълзи. Който го направи винаги ще може да се върне при Бога!”

Утре в 10:00 часа в общинската зала „П.Р.Славейков“ патриархът ще открие научната конференция „Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик“.

От 19:00 часа в залата на Държавна опера – Стара Загора ще се състои концерт, посветен на петдесетгодишнината от интронизацията на Старозагорския владика. В програмата ще участват Хорът на партриаршеския храм-паметник „Св.Александър Невски”, Хорът при храм „Св. Св. Кирил и Методий” – София и Хорът на Държавна опера – Стара Загора.

На 1 октомври в 9:00 часа в храм „Въведение Богородично“ в Стара Загора Светейшият Патриарх ще оглави Божествената Св. литургия.



#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн