Общинските съветници подкрепиха предложението на кмета Живко Тодоров за промени в ОУП на Стара Загора в частта му за “Бедечка”

STZAGORA.NET
*
С 38 гласа “за”, 6 “против” и трима въздържали се общинските съветници в Стара Загора приеха предложението на кмета Живко Тодоров за одобряване на проект за изменение на действащия Общ устройствен план
(ОУП) на гр. Стара Загора и прилежащите крайградски територии в частта му за квартал/парк “Бедечка”.

Същността на предложението на кмета включваше два основни пункта: 1. За територии, в които не преобладават дървесни видове, да се запази видът на устройствената зона, предвидена в действащия ОУП на гр. Стара Загора (става дума за терена в южната част на “Бедечка” – бел. ред.). 2. Във връзка с резултата от проведения референдум и експертното становище на проектантския колектив, изразено на общественото обсъждане на 20.01.2017 г. относно преминаването на ул. „Августа Траяна“ през парковата среда и с оглед запазване на съществуващата дървесна растителност, продължението на улица „Августа Траяна“ на изток не е част от транспортно-комуникационната мрежа на града.

По предложението на кмета бяха направени следните изказвания (цитираме ги в резюме):

Лидия Вучева от името на собствениците: Против са разделянето на площта на две части. Референдумът беше невалиден, ако съдим по броя на гласувалите. Ние сме за сваляне на строителната забрана и за трасиране на общинските имоти и улици в “Бедечка”. Не желаем “интерниране” в други части на града.

Живка Александрова от името на Гражданска група “Запазете Бедечка”: Против сме предложението на общинския съветник Недялко Ангелов за издаването на строителни разрешения за още 8 парцела в северната част на парка. Приготвили сме подаръци за всички общински съветници – 51 дръвчета в саксийки – кедри. Те ще бъдат засадени в района на “Бедечка”. Освен това сме им приготвили, като сме ги надписали поименно за всеки съветник, хартиени пликове, в които сме сложили материали за екологичен експеримент: по два дъбови жълъда и 2 кутийки – едната с цимент, другата с пръст от Бедечка. Нека да поставят по един жълъд във всяка от двете кутийки и да видят какво ще стане, в коя от тях жълъдът ще прорасне.

Първан Симеонов – старозагорец, екозащитник, директор на “Галъп Интернешънъл”: Казусът с “Бедечка” ще намери решение – бързо или бавно. Сега имаме уникалната възможност да вземем бързото решение. Референдумът беше иницииран с ясната идея, че не е важно колко хора гласуват, а как гласуват. И ясно се видя какво е мнението на старозагорци. Преди година решението на ОбС бе за възможно най-пълно запазване на парк “Бедечка”. Тук се говори за интерниране, за Конституцията и законите. Ние винаги сме били за разследване на казуса. Това място винаги е било свободно. Но днес не искат там да има отново ниви и градини; собствениците искат да строят. Измислено е обаче едно чудесно решение, при което те да строят другаде, при много по-добри условия, инфраструктура и комуникации. Няма никаква връзка между гласуването днес на ОУП и очакваните обезщетения за Бедечка. Ще е скъпо и в двете посоки – и за инфраструктура, и за парк. Но въпросът не е кое колко струва, а кое си струва да се направи. Нека политическите сили да оставят опитите да заиграват върху тази чиста кауза. Градът повече няма да търпи това. Започнете работа по ОУП, в рамките на който ще можем да завършим този казус. Мислете и за разследване на този казус, защото той ощетява обществения интерес. Ние не сме ваши противници, уважаеми собственици. Госпожи и господа, днес Вие влизате в историята. Ще остане кой как е гласувал тук и сега.

В последвалите изказвания общинският съветник от групата на БСП Иван Митров предложи да се гласува южната част на района да се запази за спорт и рекреация. Не е минало обществено обсъждане за тази част, каза той и препоръча: земите да останат на собствениците, но там да не се строят жилищни сгради, а спортни съоръжения. Добре е да се запази и продължението на “Августа Траяна”. То може да бъде изнесено на пилони над парка – въпрос е на бъдещо решение. Митров отбеляза и че не вижда собствениците да са готови на заменки.

Кольо Димов (БСП): Съгласно ЗУТ проектите за ОУП се подлагат задължително на обществено обсъждане, дори да се предложени от експерти, както е в случая. Нека и други експерти да се произнесат. Нека да не даваме възможност каквото и решение да бъде взето днес, да бъде оспорено след това в съда.

Валентина Бонева (БСП): Категорично сме против южната част под “Августа Траяна” да се застроява, въпреки че там няма ценни дървесни видове. Ние сме за това, тази територия да остане за озеленяване, спорт и рекреация. И за продължението на ул. “Августа Траяна”. Другото е, че пак няма яснота какво ще ни струва този вариант.

Кметът Живко Тодоров: В този казус на 100% доволни никога няма да има. Разделението между хората се е случило още през 2003 г. Днес виждам едно огромно политическо лицемерие. Да се твърди, че администрацията носи някакъв порок за това, което се случва, просто е нелепо. През 2003 година ваш съпартиец внесе предложението там да бъдат възстановени земите на собствениците, с което този казус бе създаден. Като се е знаело, че веднага ще поискат да строят. Без Общината да може да влезе да чисти в частните парцели. Можело е още тогава да им предложите други парцели. През 2005-2006 година границите на парка постепенно сте ги променяли. Извадили сте всичко, за да може да се прокара после план за застрояване. Мислех, че тук няма да се политиканства и изказването на Първан Симеонов беше по-скоро в тази посока. Но не виждам такова желание у вас. Никой не дели собствениците на големи и малки. Което е поддържано с алеи и дървета – дотам! Идете и вижте. И в горната част има прекупвачи. В южната част няма нито едно ценно дърво. Има бивш стадион “Химик”, който в момента е на трима собственици. Те ще дадат ли пари от себе си, за да построят “вход към парка”? Не познавам такива собственици. Мисля, че направеното предложение е разумно и реално. Да, ще придобием терени от държавата за замяна. Които не искат – в 15-годишен срок трябва да им се платят терените. Точно тази южна част ли ще тръгнем да плащаме и да облагородяваме след това? Там парк няма. По отношение на ул. “Августа Траяна”: Не искам да участвам в това, 4 пътни ленти да минат по средата на парк. Знаете ли колко от парка ще отрежат тези 4 ленти?

Валентина Бонева: През 2003 г. беше внесено това решение, защото имаше дълга предистория със съдебни решения.

Мария Динева (Народен съюз): Като група ще подкрепим решението на кмета така, както е внесено. Категорично се противопоставяме на предложението на колегата Недялко Ангелов за нови 8 сгради. Къде са 30-те процента озеленяване около магазина на “Кауфланд”?

Бойчо Биволарски (БСП): Вероятно пак ще има недоволни сред собствениците. Затова предлагам: нека кметът да оттегли предложението си и този въпрос да го разгледаме на следващата октомврийска сесия. През това време можете да се проведе и обществено обсъждане на този вариант на ОУП. Собствениците нямат сигурност. През това време можете да се обърнете към премиера и министъра на отбраната за даването на терени безвъзмездно, както стана с територията на новия парк “Артилерийски”. Нека собствениците и защитниците на Бедечка да се съберат в една зала и да не излизат, докато не се разберат помежду си и не стигнат до едно общо решение – предлагам го с уважение и към двете страни. Имаме време. 30 дни до следващата сесия не са много.

Илия Златев (АБВ): Важно е да подкрепим предложението днес, за да успокоим страстите, да се види изход за Бедечка. Необходимият компромис според мен е улица “Августа Траяна”.

Николай Овчаров (Реформаторски блок): Ще подкрепя кмета и администрацията с гласовете на около 20 000 жители на Стара Загора зад нас. Днес са нужни компромиси.

Недялко Ангелов (БСДП): Проблемът е натрупан през годините, наследили сме го. Предизвикан е както от умишлени действия, така и от бездействия. Нека да изчистим лицето на ОбС като институция. Набраната енергия и в двете посоки е огромна, но нека разумът да надделее в полза на гражданите на Стара Загора. Относно моето предложение [за допълнителните 8 сгради край сегашните - бел. ред.]: то не е конкурент на предложението на общинската администрация за ОУП. Конкурентът е старият застроителен план. Предложението ми бе за това, как да предотвратим едни дълги съдебни процедури със сериозни финансови претенции към Община Стара Загора. Аз лично нямам никакъв интерес.

“Около 300 декара зелена площ в Бедечка с хиляди паспортизирани дървета и с няколко алеи бе окончателно определена за парк, а не за застрояване. Застрояването на територията бе спряно и забранено. Това е огромна победа за парка и ключов момент в многогодишната сага – коментираха след заседанието от “Запазете Бедечка”.

Ново строителство се позволява само в най-южните незалесени и застроени преди десетилетия части. Но и за тях предстои работа за изработване на устройствен план с повече спортни терени и озеленяване.

Очакват се обжалвания и възможни проблеми от страна на собственици на терени – реститути и инвеститори. Но това трудно ще промени посоката към запазване на парка. За коректните собственици е предвидена благоприятна замяна с други терени в града.

Позитивен прецедент за цялата страна е превръщането отново в парк на толкова голяма територия, която в десетилетията бе доведена до строителен статут заради скандална реституция и смущаващи управленски решения.

Беше преодоляна опасността в последния момент в парка да се появят нови осем кооперации, хипермаркет, четирилентов булевард и т.н.”
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн