Студенти от 7 театрални академии идват в Стара Загора за театралния фестивал „Данаил Чирпански“

STZAGORA.NET
*
От 1 до 7 октомври 2017 г. в Стара Загора ще се проведе Първият международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“, с участието на над 80 студенти от Русия, Англия, Испания, Грузия, Гърция и България. Фестивалът е съфинансиран от „International Fund for the Promotion of Culture“ на ЮНЕСКО и е един от 8-те избрани проекта от общо 814 подобни от целия свят. Участниците, тримата членове на журито, които са световно признати имена в театралното изкуство и гостите на фестивала ще станат част от магията на представленията, изиграни от студентите от 7 театрални академии. Те ще вземат участие и в 3 ателиета, в няколко музикални събития, изложба на театрални плакати и спектакли от съпътстващата програма.

Изложбата плакати ще бъде показана в пространствата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора още в Нощта на изкуствата на 29 септември, петък.

Русия гостува със студенти от две учебни заведения: Руският институт за театрално изкуство (ГИТИС) ще се представи с „Метаморфози. Гогол и Кафка“, а студентите от Руския държавен университет за кинематография (ВГИК) ще ни отведат в света на двама възрастни влюбени в пиесата „Старовремски помешчици“.

Кралското централно училище за сценична реч и драма от Англия ще представи мюзикъла „Копла“ – завладяващата история на Ла Хитана (Циганката).

Стара Загора ще посрещне и РЕСАД – Кралската драматична академия в Мадрид, която е средище за изследвания на испанския и световния театър. Студентите на академията ще представят музикалния спектакъл „Индианската кралица“ от Хенри Пърсел.

Грузинските актьори от Театралния и филмов университет „Шота Руставели“ ще разкажат няколко „Истории в дланта на ръката“ от японския нобелист Ясунари Кавабата.

Театралната школа към Националния гръцки театър също ще бъде част от фестивала с постановка на пиесата „Агамемнон“ – част от Есхиловата „Орестия“.

Представител за България е класът на проф. Пенко Господинов от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Студентите ще изиграят старогръцката трагедия „Илиада“ – епичен разказ за герои, битки и подвизи.

Фестивалът е създаден в памет на Данаил Чирпански (на сснимката), роден в Чирпан, но живял в Стара Загора и участвал в Младежката театрална студия „Сцена 99“. В НАТФИЗ „Проф. Кръстьо Сарафов“ е приет специалност „актьорско майсторство“ в класа на проф. Пламен Марков. Талантливият актьор загива в катастрофа през април 2016 г.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и Община Стара Загора.

Пресконференцията на организаторите ще се проведе на 29.09.2017 г. (петък), от 10.30 ч. в Зала 1 на Община Стара Загора.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн