„ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД със стипендиантска програма за магистри “Топлоенергетика”

STZAGORA.NET
*
Обучението ще се провежда в Стара Загора
*
„ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД в партньорство с Община Стара Загора и Технически университет – София, стартира съвместен проект за изравнително обучение и прием в магистърска програма „Топлоенергетика“. Целта му е да даде възможност за надграждане на знания и професионалн реализация в най-голямата топлоелектрическа централа в страната. Успешно преминалите изравнителното обучение ще имат възможност да участват в стипендиантска програма на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД. „От около година работим с Технически университет – София по реализирането на този проект. Това е голям шанс да се изучава специалността тук, на място, в Стара Загора. Единствено в Стара Загора ще се извършва изнесено обучение по образователно-квалификационна степен магистър “Топлоенергетика”. Искаме да стимулираме желаещите да работят в енергийния сектор. Завършилите изравнително обучение ще могат да кандидатстват за стипендиантската програма на ТЕЦ „Марица изток 2” за записване в магистърската програма “Топлоенергетика”. Класирането и възможността след това за работа в “ТЕЦ Марица изток 2″ ЕАД ще бъдат обвързани с успеха от обучението, като търсим най-добрите кадри”, заяви Диян Димитров – член на СД на „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД.

В проекта ще могат да се включат всички, които са придобили образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“ по следните направления:

* ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ: Машинно инженерство; Електротехника, електроника и автоматика; Комуникационна и компютърна техника; Енергетика; Транспорт, корабоплаване и авиация; Материали и материалознание; Архитектура, строителство и геодезия; Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми; Металургия; Химични технологии; Биотехнологии; Хранителни технологии; Общо инженерство.
* ПРИРОДНИ НАУКИ: Физически науки; Химически науки; Математика; Информатика и компютърни науки.

Занятията ще се провеждат в IV ОУ „Кирил Христов“ – Стара Загора, по специално изготвен график и на модулен принцип – три пъти по две седмици в рамките на един семестър. Срокът за провеждане на изравнителното обучение ще е една година, а на магистърската програма – година и половина. Лекциите ще се водят от екип от водещи преподаватели в областта на топлоенергетика от Технически университет – София. Основните дисциплини, които ще се изучават, са: Математическо моделиране и оптимизация; Системи и устройства за опазване на околната среда в топлоенергийни обекти; Енергопреобразуващи технологии и системи; Промишлена топлоенергетика; Топлотехнически изпитания на съоръжения в ТЕЦ; Експлоатация на ТЕЦ; Системи за мониторинг и управление в електроцентралите; Икономика и мениджмънт на ТЕЦ; Системи и агрегати в газотурбинни ТЕЦ.

Желаещите да се включат в образователния проект трябва да представят оригинали и копия на дипломите си за средно и висше образование, попълнена молба-образец, която може да се получи в IV ОУ „Кирил Христов“ или да бъде изтеглена от интернет страницата на „Енергомашиностроителен факултет“ (dtnpe.tu-sofia.bg), и квитанция за платена такса за разглеждане на документите.

Срокът за подаване на документи в сградата на училището е от 25.09.2017 г. до 29.09.2017 г. Документи ще се приемат и в катедра „Топлоенергетика и ядрена енергетика“, каб. 2348 в Технически университет – София, в периода 15.09.2017 г. – 06.10.2017 г. Резултатите от класирането ще бъдат обявени на 10.10.2017 г., а началото на учебната година ще започне на 16.10.2017 г.

* * *
От утре в Стара Загора започва прием за изравнително обучение по топлоенергетика, а от следващата година градът ще бъде единственото място, в което ще се изучава топлоенергетика в магистърска степен. Това стана ясно по време на проведената в Община Стара Загора пресконференция с участието на кмета Живко Тодоров, проф. Тотьо Тотев от Техническия университет в София и представители на мениджмънта на трите топлоцентрали от енергийния комплекс Марица Изток – „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и ТЕЦ „Ей И Ес“. Обучението ще даде възможност за осигуряване на висококвалифицирани кадри за нуждите на енергетиката като отрасъл, защото те ще могат да работят както в топлоцентралите, така и в съпътстващите дейности като поддръжка и ремонт.

Целта на съвместния проект за изравнително обучение и прием в магистърска програма „Топлоенергетика“ е да се даде възможност за надграждане на знания и професионална реализация в топлоцентралите на комплекса, каза ресорният зам.-кмет по образованието Иванка Сотирова. Успешно преминалите изравнителното обучение ще имат възможност да участват и в стипендиантска програма на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД, стана ясно днес.

„От около година работим с Технически университет – София по реализирането на този проект. Това е голям шанс да се изучава специалността тук, на място, в Стара Загора. Единствено в Стара Загора ще се извършва изнесено обучение по образователно-квалификационна степен магистър „Топлоенергетика“ и с това искаме да стимулираме желаещите да работят в енергийния сектор. Завършилите изравнително обучение ще могат да кандидатстват за стипендиантската програма на ТЕЦ „Марица изток 2” за записване в магистърската програма „Топлоенергетика“. Класирането и възможността след това за работа в „ТЕЦ Марица изток 2? ЕАД ще бъдат обвързани с успеха от обучението, като търсим най-добрите кадри”, каза пред медиите Диян Димитров – член на Съвета на директорите на дружеството.

От утре в Техническия университет в София и в ОУ „Кирил Христов“ в Стара Загора ще се приемат документи на кандидати за изнесеното обучение на Факултета по ядрена енергетика и топлоенергетика. Обучението ще се извършва в сградата на Основно училище „Кирил Христов“. Таксата за семестър ще бъде 925 лв., а обучението ще бъде интензивно в рамките на 6 седмици. Изравнителното обучение ще е с продължителност една година, а магистърската програма – година и половина. Лектори ще бъдат преподавателите по топлоенергетика от Техническия университет, а трите ТЕЦ-а ще поемат разходите им по придвижването и пребиваването в Стара Загора. Разчита се, че работодателите ще осигурят възможност на служителите си да отсъстват от работа по време на обучението.

Проф. Тотев обясни още, че в проекта ще могат да се включат всички, които са придобили образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“ по направленията:

* Технически науки: Машинно инженерство; Електротехника, електроника и автоматика; Комуникационна и компютърна техника; Енергетика; Транспорт, корабоплаване и авиация; Материали и материалознание; Архитектура, строителство и геодезия; Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми; Металургия; Химични технологии; Биотехнологии; Хранителни технологии; Общо инженерство.
* Природни науки: Физически науки; Химически науки; Математика; Информатика и компютърни науки

Очаква се тази година за изравнителното обучение по топлоенергетика да се запишат 20-25 души. От следващата година в Стара Загора ще бъде изнесено и обучението за магистратура по топлоенергетика.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн