Близо 50 деца провериха безплатно зрението си в Болница „Тракия“ преди старта на новата учебна година

STZAGORA.NET
*
Близо 50 деца преминаха през безплатни профилактични прегледи на зрението в Болница „Тракия“ преди първия учебен ден. Част от тях бяха доведени от родителите им без да имат зрителни оплаквания, защото смисълът на подобен скрининг е да провери за наличието на проблем с очите, дори детето да няма оплаквания, обясни инициаторът на кампанията д-р Валентин Христозов, който е завеждащ на офталмологично отделение в болницата.

В продължение на 2 дни той и д-р Иван Нейчев от екипа на отделението преглеждаха децата в модерно оборудвания функционален очен кабинет на Болница „Тракия“ – Център. Голяма част от прегледаните деца се оказаха с рефракционни аномалии – най-вече късогледство и далекогледство. Дали трябва да носят очила или не ще се разбере след един по-обстоен преглед, който изисква разширяване на зениците, обясни д-р Христозов.

Прегледаните малки пациенти по време на кампанията бяха на възраст от 6 до 14 години. Повечето от тях признаха, че прекаляват с взирането в дисплеите на различни електронни устройства – телефони, таблети, телевизори.

„Това неизбежно дава отражение върху зрението както на децата, така и на възрастните“ – посочи д-р Христозов. Човек е бил създаден, за да гледа предимно надалеч, но днес работата на компютър го принуждава през повечето време да се взира наблизо. По този начин човек натоварва прекомерно мускулите на очите, при по-продължителна работа с дисплей се получава своеобразно свиване на очите навътре, което допълнително ги натоварва. Затова на всеки час трябва да си даваме 10-15 минути почивка.

Правилната стойка в час, писането и четенето на 25-30 см разстояние между тетрадката и очите, доброто осветление също са сред елементите, които пазят зрението на детето, обясниха офталмолозите на Болница „Тракия“ и пожелаха на малчуганите само шестици през новата учебна година.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн