Пожарникарите в Старозагорска област посрещат професионалния си празник с по-малко горски пожари това лято

STZAGORA.NET
*

Комисар Стоян Колев - директор на РД ПБЗН - Стара Загора

Огнеборците в системата на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (РД ПБЗН) – Стара Загора са реагирали от началото на годината на 2429 произшествия, в сравнение с 2483 за същия период миналата 2016 година. Около 10% от тях (263 на брой, 252 миналата година) са пожари с материални загуби, при които са излизали два и повече екипа. Това съобщи пред медиите днес директорът на РД ПБЗН – Стара Загора комисар Стоян Колев по повод предстоящия професионален празник на пожарникарите – 14 септември.

8% са лъжливите повиквания, на които е излизаано. 90% от тях обаче са добронамерени – хората звънят на тел. 112, след като са видели, макар и неточно, че някъде нещо гори.

Това лято произшествията са повече от миналогодишните. Навреме са овладени 10 пожара, преди да прераснат в стихийно състояние. Половина от произшествията, на които Пожарната е реагирала, не са пожари, а различен род аварийно-спасителни дейности, пътно-транспортни произшествия, помощни операции, дежурства и др.

Необратимо изгорялата иглолистна гора това лято е само 54 декара, при 1293 дка миналата година. Засегнати са и 118 дка широколистни гори, при 2213 през 2016 г., които обаче имат ресурс за самовъзстановяване, за разлика от иглолистните. Във всички села са разпространени листовки, заострящи вниманието на пастири и стопани към опасността от пожари. Най-съвестни в това отношение са земеделските кооператори и ловците, по чиято вина няма възникнали пожари.

Половината автомобили на РД ПБЗН – Стара Загора са нови. Облеклото на огнеборците обаче е изхабено в пъти повече спрямо това, което би трябвало да бъде. В помощ на пожарникарите в Стара Загора и Казанлък действат с успех доброволни формирования от граждани, които с дежурствата си от обед до вечерта покриват най-горещите и пожароопасни часове от деня.

Пожароопасният сезон ще продължи до падането на първата утринна роса, и слизането на средната денонощна температура под 20 градуса. В региона на Стара Загора това се случва обикновено в края на септември.

По линия на превантивната дейност служителите на РД ПБЗН – Стара Загора са извършили над 1000 проверки на противопожарната безопасност в големи промишлени и други обекти в региона.

Комисар Стоян Колев заостри вниманието на медиите към друг сериозен проблем – високите жилищни сгради (над 10 етажа или над 28 метра), които в региона са 166 на брой, са с отдавна разграбени и неизправни вътрешни противопожарни инсталации – шлангове, струйници, димоотводи и т.н. Пожарната няма правомощията нито да проверява жилищните сгради, още по-малко да разпорежда какво да бъде извършено в тях, но с домоуправителите и собствениците е разговаряно, като им е предписано какво могат да направят, за да обезопасят сградите си. Хората е добре да помислят за собствената си безопасност – обобщи директорът на РД ПБЗН – Стара Загора.

По отношение на запалването на треви в периферията на парк “Бедечка” стана ясно, че е горяла площ не повече от 50-100 кв.м. Огънят е бил загасен за минута-две. Изпратеният екип е реагирал незабавно, като се е прибрал обратно в Пожарната за десетина минути.

Ден преди празничния за огнеборците 14 септември, в сряда пред сградата на Пожарната в Стара Загора ще се проведат традиционните демонстрации на гасителни и аварийно-спасителни дейности. Пред тях по време на тържествената церемония ще бъдат наградени изявени през годината служители на РД ПБЗН. С най-високото отличие на МВР – Почетен знак, ще бъдат отличени трима: гл. инспектор Анчо Шишков – началник на Пожарната в Казанлък, гл. инспектор Злати Дрянов, началник сектор “Държавен контрол” в РД ПБЗН – Стара Загора и старши инспектор Танко Танков – ръководител на оперативния център на противопожарната служба в Стара Загора (началник на група “Пожарогасене”).
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн