Реплика на Самарското знаме бе дарена на Община Казанлък

STZAGORA.NET
*
Дарението бе направено по време на официалната част на 14-я Национален събор на приятелите на Русия на язовир “Копринка”. След ритуал по освещаване, извършен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, Корнелия Владева връчи от името на Национално движение “Русофили” свидетелство за дарение на репликата на Самарското знаме връчи на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова.

Галина Стоянова подчерта, че 2017-та и 2018-та година са белязани от знака на 140 години Свобода. Тя благодари на НД “Русофили” и припомни честванията на 140-та годишнина от Шипченската епопея, както и по-малко известната дата 8 януари, когато именно в Казанлък започва изработването на Сан-Стефанския мирен договор, подписан на 3 март. „Има места – като Шипка, Казанлък, Шейново, Плевен, които са знакови за нашата свобода. 140 години са достатъчни, за да ни обединят в обичта и признателността към един народ, който направи тази свобода възможна“ – посочи Стоянова пред близо десетхилядното множество, сред които официалните лица като посланика на Руската федерация Анатолий Макаров, депутати от Старозагорския избирателен район, представители на различни институции на Руската федерация, представени у нас.

Идеята за дарението е на регионалния клон на НД “Русофили” в Казанлък по случай 140-та годишнина от Освобождението на България от турско робство. То цели младите да познават героизма и саможертвата на българските Опълченци и руски войни в Освободителната война.

Националният събор на русофилите обединява възпитаници и служители на Русия за първи път в София преди 14 години, тогава организиран главно за работници в Коми. След 2003 г. традиционно емоционалните срещи се провеждат край водите на язовир “Копринка” под домакинството на Община Казанлък.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн