Започнаха честванията за Успение Богородично

STZAGORA.NET
*
Частица от мощите на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, съхранявани в едноименния храм в Стара Загора, заедно с иконата на Светителя бяха пренесени за поклонение в храм „Успение Богородично“ в Казанлък.

Светите мощи бяха посрещнати на площад “Севтополис” в Града на розите от свещенослужители, които поведоха шествието. В него се включиха Старозагорският митрополит Киприан и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Мощите бяха пренесени от архиерейския наместник на Казанлъшка околия отец Петко Мотев.

В храма бе отслужено бдение и опело на Св. Богородица, като той остана отворен до полунощ за богомолци, които желаят да се поклонят пред светинята. Програмата на тържествата за Голяма Богородица превърнаха Казанлък в домакин на големия духовен празник за православието в региона. В честванията участие взеха Галина Стоянова, кмет на община Казанлък, представители на общинска администрация и десетки миряни.

От 9,00 днес (вторник, 15 август) на храмовия празник на църквата “Св.Богородица”, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Божествена Света литургия в родния си град Казанлък.

В 16,30 часа Светите мощи и иконата ще бъдат възвърнати в храм „Св. Николай” в Стара Загора и положени за поклонение.

#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн