Измъкват милиони от старозагорци с помощта на съдебни машинации, за да отидат не в държавната хазна, а в нечий частен джоб

STZAGORA.NET
*
9 милиона лева средства на Община Стара Загора са блокирани от различни институции за обезщетения по съдебен спор, който се води между нея и изпълнителя на благоустрояването на квартал “Железник” през 2012 г. Това съобщи днес пред медиите кметът Живко Тодоров.

Както е известно, Върховният касационен съд (ВКС), Търговска колегия, I отделение не допусна касационно обжалване от страна на община Стара Загора на решението на Пловдивския апелативен съд, с което се отхвърля решение №341 от 15 септември 2015 г. на Окръжен съд – Стара Загора, отхвърлило на свой ред исковете на изпълнителя на благоустройството на квартал “Железник” през 2012 г. Община Стара Загора да му заплати удържаната като неустойка сума заради строително-монтажни работи, приключени извън договорения срок.

Дотук с трудния за четене и осмисляне канцеларско-съдебен стил. На разбираем език следва да си припомним, че избраният по времето (2007-2011 г.) на предишния кмет проф. Танчев изпълнител на ремонта в “Железник” не си свърши работата навреме, допусна скандално забавяне, като изправи проекта за благоустройството на квартала пред провал. Само с волята и настойчивостта на новоизбрания тогава кмет на общината Живко Тодоров забатачилият работата изпълнител бе принуден да я приключи, макар и много след записания в договора му с Общината срок.

Известно е и това, че при тези обстоятелства Общината наложи предвидената в договора санкция и не заплати на изпълнителя строително-монтажните работи, приключени от него извън определеното време. Ако ги беше заплатила, кметът щеше да бъде привикан от прокуратурата за обяснение защо е нарушил договора и щеше да му бъде търсена отговорност, а на свой ред, ако беше извършено такова драстично нарушение, Управляващият орган на оперативната програма, финансирала ремонта в “Железник”, нямаше да верифицира разхода и да преведе средствата по проекта.

Ще подчертаем дебело, че условието за неразплащане на просрочените СМР е било записано ясно и еднозначно в договора. Изпълнителят се е съгласил с него, полагайки подписа си. Но после се е отметнал от волята си и е тръгнал по адвокати и съдилища да го оправят, за да накара Общината все пак да му плати. Точно както първо е обещал да свърши работата за 18 дни, а после я влачи цяла година и едва-едва я свърши. Това изпълнителят е сторил очевидно с ясното съзнание, че сме в България и че един официален договор нищо не значи, след като накрая може да го потъпче и да го захвърли в коша, и то с помощта на прословутата с обективността си българска съдебна система.

Окръжният съд в Стара Загора реши, че изпълнителят няма да получи пари за просрочените дейности – точно както е по договора. Но консорциумът обжалва пред Пловдивския апелативен съд. Съдиите под тепетата решиха обратното – че въпреки забраната в договора изпълнителят следва да си получи парите. Адвокатът на община Стара Загора от своя страна обжалва това решение във Върховния касационен съд. (Не)очаквано и той прочете договора така, както дяволът чете Евангелието.

Парадоксалното е, че онова, което е ясно и разбираемо за всеки – излъгал си, че ще приключиш за 18 дни, но си се съгласил и си се подписал, че ако ги просрочиш, пари няма да вземеш – е било възприето тъкмо наопаки от Пловдивския апелативен съд, а ВКС не допусна протеста на старозагорци. Уважаемите съдии са сътворили невъобразима словеста абракадабра и са донесли вода от сто дерета, само и само да оправдаят безумното си твърдение, че в договора може да пише едно, но на практика ще стане друго. Това, което те са счели за необходимо. Или някой техен ментор, стоящ в сянка? Кой знае, у нас всичко е възможно.

И защо е този съдебен гейзер от щедро наслоено лепкаво многословие, само и само договорът да бъде опорочен и Общината да плати няколко милиона грешни лева от джоба на всички старозагорци? Тук вече става интересно.

Изпълнителят дължал първоначално пари на фалиралата КТБ и на държавния бюджет, тоест на НАП. Съдия-изпълнител е блокирал съответните суми на Общината по делото, за да бъдат осъществени тези му плащания, ако получи парите. Но междувременно изпълнителят е продал евентуалното си бъдещо вземане на някакво дружество чрез така наречената цесия. И сега за евентуално плащане към цесионера са блокирани и други няколко милиона лева на Община Стара Загора. Общо 9 млн., при проект за 5 млн.

Играта е вече за това, старозагорци да платят милионите си не на държавата, което би било разбираемо, а в посока към някакъв частен интерес, зад който стои въпросният цесионер, т.е. не е съвсем ясно кой точно стои. Поне за простолюдието. Но посланието е ясно: Дайте да измъкнем от старозагорци въпросните милиони, за да отидат в джоба на едни наши хора. И Общината води отделно дело за тази цесия.

Ето как звучи един от ярките пасажи в решението на ВКС. Предварително се извиняваме, че ви поднасяме такъв омотан текст. Но толкова могат хорицата. Или пък такава им е задачата – да омотват и замъгляват. За няколко милиона повече явно всичко е позволено:

“Решаващата воля на Пловдивския апелативен съд е обусловена от извод за нищожност на договорната клауза за неустойка, като се изхожда от критериите, които са посочени и в ТР №1/2009 г. на ОСТК на ВКС: размер и вид на задължението, изпълнението на което се обезпечава /за извършване на СМР – изцяло или частично/, вид на уговорената неустойка /мораторна/, вида на неизпълнение на задължението /забавен етап в извършване на СМР/, съотношение между размер на уговорена неустойка и очакваните /а не реално настъпилите, както поддържа, че се приема от ПАС, касатора/ от неизпълнението вреди, като конкретната преценка за нищожност може да отчита и други критерии, съобразени с конкретните факти и обстоятелства за всеки конкретен случай.”

Максим Добрев

*  *  *

Живко Тодоров : Община Стара Загора е спазила стриктно договора с изпълнителя на проекта за кв.“Железник“

На нарочна пресконференция днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров разясни пред журналисти несъгласието си с решението на Върховния касационен съд, с което Община Стара Загора е осъдена да заплати на частна строителна фирма цялата сума по изпълнението на европейски проект за облагородяване на инфраструктурата в най-големия старозагорски квартал „Железник“. Проектът за подобряване на физическата и жизнена среда в квартала е с безвъзмездно финансиране по ОП „Регионално развитие”, в размер на 8, 6 млн. лв. и съфинансиране от Община Стара Загора в размер на 434 433.66 лв.

Според Тодоров слабост на сключения от администрацията на предишния кмет проф. Светлин Танчев договор е предвиденият срок за извършване на ремонтните дейности – 18 календарни дни. В този срок трябваше да бъдат ремонтирани близо 8 км улици в квартала. По думите на Тодоров, този срок е нереален.

До завеждане на делото Община Стара Загора е платила на ищците 1 385 693 лв., които са за реално свършената до този срок работа, но отказва да заплати останалите 3.740 млн. лв., за дейности актувани след този срок. Датата на исковата молба на „Пътстрой“ ООД и „Интегрирани пътни системи“ АД, като съдружници в ДЗЗД “Железник СЗ-2011″, заведена в старозагорския Окръжен съд, е 12.10.2012 г. Решението на съда е от 14.09.2015 г.

Тодоров цитира чл. 13 от сключения между изпълнителя и администрацията договор, който предвижда всички разходи, направени след фиксирания краен срок в договора – 30.04. 2102 г., да бъдат за сметка на изпълнителя.

“Спазили сме стриктно клузите на договора, а той забранява да се заплаща всичко останало, обясни кметът. Той припомни, че старозагорският окръжен съд се произнесе в полза на общината, но на следваща инстанция Пловдивският апелативен съд прие, че във въпросния чл. 13 не се съдържа забрана за извършване на плащането за извършени дейности след неспазения срок.

През август 2016 г. частен съдебен изпълнител запорира сметките на Община Стара Загора, след което 3.803 млн. лв. са внесени като гаранция за обжалване на съдебното решение пред ВКС. Върховният касационен съд в свое решение от 9 май т.г. определи, че не е допустимо да се разглежда наново делото и Общината е осъдена да плати на частната компания още 5.554 млн. лева главници, лихви и разноски по делото освен вече платените за дейностите до датата по договор, плюс разноските по делото. Решението е на трета инстанция и не може да се обжалва.

Частен съдебен изпълнител запорира вземането на „Пътстрой“ ООД до размера на 4.886 млн. лв., тъй като въпросното дружество дължи пари на КТБ и на НАП и Община Стара Загора ги привежда по сметката на ЧСИ.

Интересното в случая е, че само седмица след като завежда делото в старозагорския Окръжен съд, на 19.10.2012 г., ДЗЗД „Железник СЗ-2011” е сключило цесия с друга фирма, на която е прехвърлило вземанията си от Община Стара Загора, за което Общината не е уведомена по съответния ред. Друг частен съдебен изпълнител блокира средствата, с които е гарантирано вземането пред ВСК – 3,803 млн. лева. За да се спре това изпълнително дело общината внася 461 000 лева гаранция в Софийски градски съд. Или общо над 9 млн. лв. общински пари са блокирани.

“Не съм съгласен с това. Излиза, че договорът между възложителя и изпълнителя е само формален, а всеки може да го измени след това. Считам, че ние сме спазили стриктно договора. Излиза, че частният интерес в днешно време е по-силен от обществения и общинския. Ще се разплатим, но смятам, че това не е правилно” – коментира днес Живко Тодоров. По думите му, въпреки наложеното плащане, общината няма проблеми със забавяне или неизпълнение на предвидените текущи проекти.

(Прессъобщение от Община Стара Загора)
*

#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн