Побратименият на Стара Загора град Самара се готви за Световното по футбол догодина

STZAGORA.NET
*
В побратимения на Стара Загора град Самара кипи трескава подготовка за Световното първенство по футбол, което ще се проведе в Русия през 2018 година. Градът получава мощно развитие, тъй като е един от осемте, в които ще се играят мачовете от шампионата. Общо 42 млрд. рубли е осигуреният бюджет за провеждането му, като само за строеж на стадиони в осемте града са предвидени 18 млрд. рубли. Това съобщиха представителите на делегацията от Самара, които се срещнаха с представители на ръководството на Община Стара Загора.

Делегацията, предвождана от Галина Андриянова, председател на Общинския съвет на Самара, пристигна в града по повод отбелязването на 140-та годишнина от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската война. В нея влизат още Владимир Сластенин, Елена Лапушкина, Дмитрий Титов и Наталья Баландина – административни ръководители на различни райони на Община Самара.

В Самара се строи нов стадион с 45 000 места, който прилича на летяща чиния, според думите им. В града се строят пътища, нова трамвайна линия, ще бъдат закупени нови 40 трамвая, 50 тролея и над 80 автобуса, съобщиха още гостите. Те очакват ежедневно около 35 000 души да се събират за събитията, които ще текат на площада в Самара, чието население наброява 1 милион и 170 хиляди жители. Делегацията пристигна в петък, когато участва в ритуала по полагане на венци и цветя на Паметника на загиналите в Старозагорския и Джуранлийския бой.

В събота руските гости се срещнаха в сградата на Община Стара Загора с председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, и секретаря на Община Стара Загора Делян Иванов. Според гостите от Самара не се очакват политически катаклизми, които бих попречили на провеждането на световното първенство по футбол догодина в Русия. Те съобщиха още, че е била възстановена главната улица в града, която носи името Стара Загора и е станала любима на местните хора с новите фонтани, спортни площадки и посадените чудесни дървета и цветя.

Град Самара в последната година е разделен на самостоятелни райони, които се управляват от районни кметства. Обособени са и микрорайони с обществени съвети, които спомагат да се решават важните за местните хора проблеми.

Цялата общинска администрация на Самара наброява около 2000 души, а 12 000 души работят в общинските предприятия. Бюджетът на общината е 342 млн. евро, съобщиха още членовете на руската делегация.

Следобед в събота руските гости посетиха Регионалния исторически музей и Музея на религиите, а в 18.30 ч. отпътуваха за Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където наблюдаваха възстановката, пресъздаваща боевете за Стара Загора през 1877 г. и спасяването на Самарското знаме. В нея участваха представители на 22 клуба, членове на Национален клуб „Традиция“ от цялата страна.

Днес (неделя) делегацията ще пристигне в гр. Шипка, където членовете й ще посетят Храм-паметника „Рождество“ и Паметника на свободата. Довечера в 20.00 ч. ще участват в тържествената заря-проверка на площада пред общината в Стара Загора и в тържествения оперен концерт на Държавната опера, който ще бъде изнесен на Античния форум „Августа Траяна“.

За понеделник програмата на гостите от Самара включва посещение на курорта Старозагорски минерални бани, както и на светлинно-звуковия спектакъл „Молитва за Стара Загора“, който ще се състои от 21.00 ч. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн