Млада жена възстанови зрението си от 10 на 100% с лазерна корекция

STZAGORA.NET
*
В Болница „Тракия“ обявиха лятна промоция за лазерни корекции на зрението
*
Тя се казва Радост и сигурно е най-позитивният и усмихнат човек в Казанлък. Отскоро Радост има още един повод да бъде щастлива – вече няма да се налага да ползва диоптричните очила и контактни лещи, които носи от дете, имайки предвид активния начин на живот, който предпочита – кара мотор, лети със самолет и планер, скача с парашут и бънджи и се наслаждава на още куп екстремни преживявания. Високото късогледство създава затруднения в професионалната й работа като татуист, автор на бижута и сувенири от мъниста и камъни – дейности, за които се изисква продължително взиране в детайлите. „Очилата и лещите ограничават периферното зрение, създават куп други неудобства, които търпях от 8-годишна възраст, когато ми откриха прогресиращо късогледство“ – разказва Радост. На 37 години късогледството й надвишава 4 диоптъра, а астигматизмът й 2 диоптъра.

„Без помощта на очила или контактни лещи зрението на пациентката не надвишаваше 10%. След проведения пълен очен преглед й препоръчах лазерна процедура FemtoLASIK с лазерните апарати на Carl Zeiss, с която разполага Очно отделение на Болница „Тракия“ – разказа неговият началник, офталмологът д-р Валентин Христозов. На следващия ден след корекцията зрението на Радост се повишава на 70%, а на 10-я ден зрението на дясното и око е възстановено на 90%, а на лявото на 80%. „Имаме всички основания да смятаме, че след около месец пациентката ще възстанови зрението си на 100%!“ – споделя д-р Христозов.

В рамките на следващите няколко седмици все пак Радост ще трябва да се въздържа от практикуване на екстремните си хобита, за да може роговицата на окото да се предпази от неволна травма. Иначе няма проблем да върши спокойно всяка друга работа в ежедневието си, включително да чете до насита. Като дете била пристрастена към четенето. Родителите й дори забранявали да го прави заради проблема с късогледството. Младата жена предполага, че заболяването й е наследствено. „В рода ни хората са или късогледи, или далекогледи и цял живот страдаме от това“ – признава тя. Сега обаче Радост твърди, че се чувства като нов човек, който вижда света в пълната му красота и блясък.

Процедурата FemtoLАSIK протича напълно безболезнено. Апаратурата обединява в една платформа два лазера – фемтосекунден и ексимерен. Фемтосекундният лазер VisuMax за рефрактивна хирургия на Carl Zeiss изрязва малко ламбо в роговицата, което се повдига подобно на капаче. Изрязването на ламбото става много по-прецизно и точно в сравнение с т.нар. микроножове, които се използват от повечето лазерни центрове в страната. След като е направено ламбо на двете очи, специалното легло на апаратурата се завърта и окото на пациента влиза в обсега на ексимерния лазер, с който се извършва самата корекция. После „капачето“ на роговицата се връща обратно на мястото му. Обикновено възстановявавето протича безболезнено. „Единствено през първите няколко часа след процедурата пациентката изпитваше известен дискомфорт – парене, боцкане и сълзене, които още на следващия ден преминаха“ – разказа д-р Христозов.

„Чувствам се като нов човек, който вижда света в пълната му красота за първи път“ – споделя Радост. Изключително е благодарна на лекарите, осъществили лазерната й корекция – д-р Христозов и д-р Желязкова, за прецизната им работа. За възможностите на фемтосекундния лазер в Болница „Тракия“ пациентката научава от интернет.

FemtoLASIK е процедура, която може да се приложи при пациенти на възраст между 20 и 45 години, обяснява д-р Христозов. Това са обикновено пациенти с високо късогледство, далекогледство и астигматизъм, които не желаят да носят очила или контактни лещи и водят активен начин на живот – спортуват или работата им е динамична и изисква добро зрение. Процедурата не се покрива от Здравната каса, тъй като това е козметична процедура, подобно на пластичните операции. Цената й е 1500 лв. на едно око, но това лято в Болница „Тракия“ е обявена промоция с цена 1200 лв. на око до края на месец септември. Преди да се пристъпи към лазерна корекция на зрението, пациентът трябва да премине през предварителен преглед, който да установи дали е подходящ за извършването й. Цената на този преглед е 120 лв., но ако се стигне до извършване на лазерна корекция, тя се приспада от цената на самата процедура. Желаещите да преминат предварителен преглед и консултация за лазерна корекция на зрението могат да си запишат час на телефона на Очно Отделение в Болница „Тракия“ – 0895 582 913, всеки делничен ден от седмицата.

#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн