НАП напомня: Персоналният идентификационен код е все по-необходим. Подавайте документите си с ПИК

STZAGORA.NET
*
Над 3000 са персоналните идентификационни кодa (ПИК), издадени на фирми и физически лица от началото на годината в област Стара Загора.

Персоналният идентификационен код (ПИК) може да бъде получен във всеки от офисите на НАП в страната, издава се безплатно и става все по-необходим в комуникацията с НАП.

Най-новите електронни услуги на приходната агенция, достъпни с ПИК за физическите лица, са възможностите за:

* подаване на декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, както и уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори;
* автоматизирано плащане на дължими суми към държавата директно от справката за задължения;
* получаване на информация за членство в пенсионен фонд и направените вноски и др.;
* подаване на осигурителна декларация образец 7 (задължително изисквана от безработни и неосигурени за здраве на друго основание и при възстановяване на здравноосигурителни права) и други;

Услугата „Справка за достъп до електронните услуги на НАП, обобщена” позволява на притежателите на ПИК и електронен подпис, с пълен достъп до Е-услугите на НАП, да проверят кой има право да подава данни към Агенцията и да прави справки от тяхно име, както и нивото на достъп на упълномощените лица. По този начин задълженото лице може да осъществява ефективно контрол и да предотврати злоупотреби с подаването на данни от негово име към НАП.

Издаването на ПИК е безплатно и безсрочно, отнема няколко минути, а с него физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход и да ползват редица други електронни услуги.

С ПИК на НАП могат да се ползват и услуги на много други администрации, като: електронните услуги на НОИ, проверка на задължения за местни данъци и такси и други.

Повече информация за услугите достъпни с ПИК, можете да видите в информационното видео, публикувано в официалния канал на Агенцията в YouTube.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн