Стотици медици от Болница “Тракия“ се включиха в протеста “Не на насилието!”

STZAGORA.NET
*
Над 300 лекари, медицински сестри, лаборанти, санитари и поддържащ персонал от дневната смяна на Болница „Тракия“ се включиха в днешния национален протест „Не на насилието!“ по призива на Българския лекарски съюз.

През целия ден те работиха със сини лентички с надпис „Не на насилието!“ и логото на Болница „Тракия“.

В 13 часа протестиращи медици излязоха за кратко пред сградата на Болница „Тракия“ Център, където се намира Акушеро-гинекологично отделение. По този начин медиците изразиха подкрепата си към пребитата от баща на новородено лекарка от столичната болница „Шейново“ д-р Албена Гагова.

„Познавам лично д-р Гагова, тя е прекрасен лекар и човек, и съм потресена от зверското нападение над нея – каза завеждащата АГ-отделение в Болница „Тракия“ д-р Калина Пиперкова. – Ние трябва да си дадем сметка, че българското общество боледува и че хората трябва да се научат да уважават институциите, да уважават специалистите – лекари, учители, полицаи и когато смятат, че има някакъв проблем, да не пристъпват към саморазправа и насилие. Въртейки се в този омагьосан кръг на недоволство и агресия, нищо не печелим. Това буди у всеки от нас несигурност. Насаждаме тази несигурност в обществото, а от това нищо добро не ни чака. Затова всеки един от нас трябва да се замисли какво се случва. Трябва да се научим да вярваме на институцията, в която отиваме. И ако има проблем, има си и ред за решаването му. Спасението не е в саморазправата“ – посочи д-р Пиперкова. Тя обясни, че в конкретния случай, стоящ в основата на агресията спрямо д-р Гагова, плацентата е биологичен отпадък, а стволови клетки се вземат единствено и само от пъпната връв, и то преди тя да се отдели. “Приказките, че болниците са сключили договор с някого или продават нещо, са безумици. Но не това е проблемът в момента, а агресията. Всеки ден се срещам с “компетентност” на пациенти, но информацията от интернет в никакъв случай не решава нещата. Медицината не е математика, отговорът е различен в различните случаи и понякога се иска много време, за да го открием” – каза тя.

“В осовите на всяко общество стои доверието към лекаря, към учителя, към правоохранителите. Когато се посегне на тези неща, обществото започва да се руши. Това е много страшно” – заяви и анестезиологът д-р Евгений Борисов.

Лекарите настояват за справедлива присъда над насилника от болница „Шейново“.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн