Повече от час посланикът на Франция Ерик Льобедел разговаря с кмета на Стара Загора Живко Тодоров

STZAGORA.NET
*
Повече от час продължи първата среща на кмета на Стара Загора Живко Тодоров с новия посланик на Франция у нас Ерик Льобедел, който пристигна със съпругата си специално за представлението на операта „Кармен“ на стадион Берое. Дипломатът, който е от 7 месеца в България, благодари на градоначалника за подкрепата му за франкофонията като феномен, за „Алианс Франсез“, ученическия франкофонски фестивал, Езиковата гимназия „Р.Ролан“ и др. Той обеща, че ще присъства на откриването на обновената сграда на училището през есента, след извършения ремонт.

Кметът запозна госта с историята и културата на града, както и с важни проекти, по които работи Община Стара. Интерес предизвика намерението за изграждане на индустриална икономическа зона с помощта на държавата, която ще бъде обособена на мястото на бившето летище край Стара Загора. За да работи добре подобна структура е необходим баланс между български и чуждестранни компании, коментираха те. Предстои проектът да бъде представен на форум с участието на министъра на икономиката през септември в Стара Загора, обясни кметът Живко Тодоров. Той допълни, че ще направи предложение въвеждане на особен статут на икономическите зони, коет ода бъд ерегламентирано в съотвметни нормативни актове.

Френският посланик постави висока оценка на усилията на старозагорския кмет за подобряването на условията на живот в града и съхраняването на зеленото му богатство, като посочи проведения наскоро референдум за Бедечка. Той насърчи участието на Община Стара Загора в конкурса „Екообщина“, който се организира от 2 години в България.

По повод дебатите в Европейския парламент за бъдещето на въглищната енергетика, Живко Тодоров потърси подкрепата на посланик Льобедел за защита на българската икономика, с молба за отсрочка на въвеждането на новите правила, които се поставят, защото това би имало сериозен икономически ефект върху града и региона. Дипломатът коментира, че като участник в Парижката среща по климата, България продължава да стои зад подписа си там, но обеща да проучи детайлно споразумението и съществуващите възможности.

Гост и домакин размениха традиционни подаръци и се разделиха с пожелания за нови и по-богати контакти на Стара Загора и Франция, в светлината на европейското партньорство и обогатяването на контактите в сферата на културата, образованието и бизнеса.
#vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн